Nefertiti

Nefertiti - Helena Kraljič | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Helena Kraljič
DIMENZIJA
11,83 MB
IME DATOTEKE
Nefertiti.pdf
ISBN
4178952042896

OPIS

Nefertiti je bila žena enega najbolj kontroverznih vladarjev starega Egipta, Amenhotepa IV., vladarja v času 18. dinastije, ki se je med svojim vladanjem, ob veliki verski reformi, preimenoval v Akhenatena oz. Ehnatona. Ne njegovo ne njeno življenje še danes nista povsem poznani in v tančice skrivnosti je zavit domala vsak vidik njunih osebnosti. Nefertiti naj bi tako po mnenjih nekaterih okoli dvanajstega leta Ehnatonove vladavine izginila z vseh napisov, kar so razlagali kot njeno nenadno smrt. Po prepričanju drugih pa naj bi prav do tega obdobja dosegla izjemno moč in postala njegova sovladarka. Prevzela naj bi tudi vladarski naslov Neferneferuaten in z njim morda vladala celo po kraljevi smrti. A na tem mestu ni pomemben znanstveni diskurz …Pomen obdobja, v katerem sta živela Ehnaton in Nefertiti, je povsem drugje. Njuno obdobje pomeni enega največjih prelomov v zgodovini starega Egipta. A ne le v religioznem smislu, ki je največkrat omenjen. V neposredni povezavi s prenovljeno vero in prepričanji je bila ustanovljena tudi nova prestolnica, Akhetaten (oz. Tell el-Amarna), ki je zaradi svoje kratkotrajne poselitve in številnih pisnih dokumentov, odkritih v njej (t.i. Amarnska pisma), izredno pomemben in skoraj neusahljiv arheološki in egiptološki vir. Ne nazadnje pa v ta čas sodi tudi nov umetniški slog, amarnski slog. Nikoli poprej nismo videli vladarskega para upodobljenega v podobnih okoliščinah, ko se držita za roke, pestujeta in poljubljata svoje otroke, nikoli poprej takšne odprtosti, takšnih radosti … dejansko intimnosti. Vse to je obsijano s sončnimi žarki velikega Atona, upodobljenega v obliki sončne oble.Stari Egipčani so Maat, načelo uravnoteženosti, morale, reda, pravičnosti in prava nadvse cenili, zato so Ehnatona in Nefertiti ter njun čas želeli izbrisati iz svoje zgodovine. Predstavljal je namreč prav nasprotno, prelom z vsem ustaljenim. Uspeli so s fizičnim izbrisom marsikaterega spomenika in številnim bogovom po vsem Egiptu so ponovno darovali tudi z uradnim vladarjevim blagoslovom, a spomin na amarnski čas bo brez dvoma ostal … če ne drugače, nas bosta nanj venomer opominjali neminljiva lepota in milina, ki sijeta s študije obraza Nefertiti, lepotice, ki je prišla … in ostala.Zgodbe, kot je pričujoča, niso vseobsegajoče in popolne, a so kamenčki v mozaiku, s katerimi se počasi gradi znanje o preteklih civilizacijah, kot je bila staroegipčanska, in krepi zavedanje, da smo le droben del zgodbe, ki ji pravimo človeštvo ...Arheolog dr. Matija Črešnar

Nefertiti became one of the most recognizable female figures from the ancient world after a portrait bust of her was found in the 20th century and brought to Berlin. Nefertiti may have been the daughter of Ay, a top adviser who would go on to become pharaoh after King Tut's death in 1323 B.C. An alternate theory suggests she was a princess from the Mittani ... Joyce Anne Tyldesley, Nefertiti.

Welcome to Nefertiti. Authentic Mediterranean Restaurant.

POVEZANE KNJIGE