Knjiga in bralci V

Knjiga in bralci V - Andrej Blatnik, Rok Gregorin, Miha Kovač, Samo Rugelj, Patricia Rupar | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Andrej Blatnik, Rok Gregorin, Miha Kovač, Samo Rugelj, Patricia Rupar
DIMENZIJA
12,91 MB
IME DATOTEKE
Knjiga in bralci V.pdf
ISBN
5428133548677

OPIS

Raziskovanje bralnih in nakupovalnih navad, povezanih s slovensko knjigo, je resneje začel Gregor Kocijan leta 1973 z raziskavo Knjiga in bralci. Takrat so anketirali naročnike tedanje RTV Ljubljana, starejše od 18 let. Pri naslednji raziskavi leta 1979 se je Kocijanu pridružil Martin Žnideršič in skupaj sta ponovno anketirala naročnike RTV. Tretja raziskava je bila vključena v raziskavo Slovensko javno mnenje leta 1984. Zadnja celovita raziskava do leta 2014 pa je bila Knjiga in bralci IV, izvedena leta 1998 v nekaj več kot tisoč gospodinjstvih, pri čemer je večstopenjsko vzorčenje zagotavljalo reprezentativnost (zmanjšanega) vzorca. Rezultati vseh raziskav so bili javno objavljeni. Upanje, ki so ga izvajalci zadnje raziskave zapisali v uvodu k zadnjim objavljenim rezultatom, »da bo Knjiga in bralci postala stalna raziskava na vsakih pet let in da bo mogoče v vmesnem času z določenimi manjšimi raziskavami osvetliti nekatera podrobnejša in pereča vprašanja«, se je ponovno uresničilo šele leta 2014, ko je založba UMco s pomočjo financerjev raziskave, Ministrstva za kulturo in Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, in priznanih raziskovalcev založniškega polja na več kot tisoč posameznikih opravila (večinoma spletno) raziskavo z naslovom Bralna kultura in nakupovanje knjig v Sloveniji, ki smo jo zaradi kontinuitete in navezave na prejšnje raziskave, poimenovali tudi Knjiga in bralci V. V tretjem tisočletju se je založniško, pa tudi splošno knjižno in kulturno okolje precej spremenilo tako po svetu kot tudi v Sloveniji. Večina teh trendov je ujetih tudi v rezultatih te raziskave. Monografija Knjiga in bralci V daje kar nekaj odgovorov na to, kako se je v zadnjih petnajstih letih razvijala in spreminjala slovenska knjižna pokrajina ter ponuja veliko izhodišč za razmislek, kakšen bo njen razvoj v bližnji prihodnosti.

V raziskavi je sodelovalo 20 učencev 5. razreda osnovne šole iz okolice Ljubljane, in sicer 10 učencev, ki so brali samo knjigo Matilda, in 10 učencev, ki so gledali samo film Matilda.

Štirinajst let kasneje si je prodajo knjig olajšal s Knjigarno Sanje, danes Hišo sanjajočih knjig. Sklepi, ki jih ponujajo številke, prebrani zaporedoma, se berejo kot zgodba o propadu: raziskava Knjiga in bralci VI: bralna kultura in nakupovanje knjig v Sloveniji v letu 2019, ki jo je naročila javna agencija za knjigo, izvedli Patricia Rupar, Andrej Blatnik, Miha Kovač in Samo Rugelj, izdala pa založba UMco, je pokazala, da beremo vse ... To splošno mnenje podpira tudi raziskava Knjiga in bralci iz lanskega junija, ki ugotavlja, da 49 odstotkov Slovencev v zadnjih dvanajstih mesecih ni prebralo knjige. Samo 13 odstotkov je med nami še rednih bralcev, ki berejo vsaj enkrat do trikrat mesečno in so v letu dni prebrali vsaj deset knjig. Ko sta se v Somraku spoznala Edward Cullen in Bella Swan, se je rodila ikonična ljubezenska zgodba.

POVEZANE KNJIGE