Veliki in dolgi pohod Nove revije

Veliki in dolgi pohod Nove revije - Igor Omerza | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Igor Omerza
DIMENZIJA
9,68 MB
IME DATOTEKE
Veliki in dolgi pohod Nove revije.pdf
ISBN
4861430100888

OPIS

Pri mukotrpnem, dvoletnem nastajanju nove revije v Novo revijo, od junija 1980 do maja 1982, in njeni predigri v letu 1979, mi sam od sebe prihaja na misel Vergilov verz iz Eneide: “Toliko truda je stal spočetek rimskega ljudstva”, kjer bi lahko “rimsko ljudstvo” zamenjali z “Novo revijo”.Knjiga Veliki in dolgi pohod Nove revije podrobno opisuje predigro pobude za Novo revijo (1979), pobudo samo (junij 1980), sledeče mukotrpno dvoletno rojevanje revije (junij 1980 – maj 1982) in njeno turboletno izhajanje od prve pa vse do 95. številke (leta 1990 – Samostojna Slovenija), s katero Nova revija zmagoslavno zaključi svoja skoraj desetletna prizadevanja za demokratično in samostojno Slovenijo. Knjiga v celotnem svojem toku razkriva številna do zdaj še neznana udbovsko-partijska-tožilska ozadja nadzorovanja in pritiskov na revijo. Posebej in najbolj obširno je obdelana znamenita 57. št. Nove revije. Knjiga je bogato dokumentirana, s številnimi prvič obelodanjenimi dokumenti.Knjiga je pravzaprav prvo delo, ki podrobno opisuje znana, manj znana in popolnoma neznana dejstva o nastanku in živ ljenju tako znamenitega in pomembnega fenomena v slovenski kulturno-politični zgodovini kot je to prav gotovo Nova revija in še posebej njena neponovljiva 57. „nacionalna“ številka. Ob 25-letnici prvih demokratičnih volitev prinaša torej v slovenski kul turni in širši družbeni prostor mnoga nova spoznanja o težavni, zahtevni in kompleksni poti Slovencev iz nedemokratične jugoslovanske socialistične federacije v parlamentarno in med narodno priznano slovensko državo."Ker pa je po težavnem rojevanju novonastala slovenska mesečna revija začela veliki, dolgi in zmagoviti pohod, ki je ključno prispeval k demokratizaciji in samostojni slovenski državi, torej k našemu preoblikovanju iz naroda v nacijo, bi velikega rimskega pesnika lahko priredili tudi takole: "Toliko truda je stal spočetek slovenske nacije." In predvsem o tem govori ta knjiga."Beseda avtorja

Pod budnim očesom vseprisotne Udbe Aprila 2015 knjigo Veliki in dolgi pohod Nove revije, Avgusta istega leta knjigo Karla - Udba o Dragi, Maja 2016 knjigo 1984 - Orwellovo leto Agopa Stepanjana, Maja 2017 knjigo Boris Pahor - V žrelu Udbe. Zadnja v vrsti je knjiga Veliki in dolgi pohod Nove revije. Nova revija in demokratične volitve leta 1990 Ni naključje, da je bila predstavitev knjige (tako kot druge Omerzove knjige je izšla pri celovški Mohorjevi založbi , zaradi česar je zanje že skoraj "hišni pisatelj") ravno na 25.

Igor Omerza Založba: Mohorjeva založba Celovec Število strani: 368 Leto izdaje: 2015 ISBN: 978-3-7086-0849-5 Mere: 170 x 235 mm Vezava: trda vezava Pri celovški Mohorjevi družbi je izšla knjiga Veliki in dolgi pohod Nove revije. Avtor Igor Omerza v tem svojem delu obravnava obdobje Nove revije med letoma 1979 in 1990, ki je bilo turbulentno in težavno, saj so ga nadzorovali udbovsko-partijski organi. Večer, ki ga je moderiral urednik tržaške Mladike Marij Maver, je bil posvečen knjigi Veliki in dolgi pohod Nove revije, ki je letos izšla pri celovški Mohorjevi.

POVEZANE KNJIGE