Kultura dvoumnosti

Kultura dvoumnosti - Thomas Bauer | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Thomas Bauer
DIMENZIJA
10,83 MB
IME DATOTEKE
Kultura dvoumnosti.pdf
ISBN
8003345163155

OPIS

Thomas Bauer je profesor arabske književnosti na Inštitutu za arabistiko in islamske vede (Institut für Arabistik und Islamwissenschaft) Univerze v Münstru v Nemčiji. Velja za pionirskega raziskovalca na področju arabske poezije (predvsem poznega klasičnega obdobja, tj. od 12. do 19. stoletja) in enega vodilnih strokovnjakov za kulturno zgodovino islama. Leta 2013 je za svoje znanstvene dosežke prejel prestižno Leibnizovo nagrado (Leibniz-Preis). Thomas Bauer je tudi redni član ugledne institucije Centra odličnosti (Exzellenzcluster) v Münstru in Vestfalijske akademije znanosti in umetnosti (Nordrhein-Westfälische Akademie der Wissenschaften und der Künste).Avtor nam na podlagi mnogo nazornih primerov jasno pokaže, da je islamsko kulturo v dolgem obdobju med 10. in 19. stoletjem odlikovala ne le visoka stopnja strpnosti, temveč tudi zavestno vzgajanje večpomenskosti in celo veselje nad raznolikostjo diskurzov, interpretacij in stilov. Takšna drža je bila bolj ali manj značilna za različne discipline in različna področja delovanja – od religije, prava, filozofije, administracije, vse do spolnosti, predvsem pa jezika, jezikovnih iger, lingvistične znanosti in poezije. Dopuščanje raznolikih načinov branja Korana, pesnjenje poezije, prežete s protipomenkami in večpomenskimi izrazi, interpretacije besedil brez vsakršne zahteve po uveljavitvi izključno ene razlage, opiranje na verjetnost pri iskanju pravnih rešitev, sproščen odnos do tujcev, pisanje neštetih homoerotičnih pesmi ter prizadevanje učenjakov po združitvi dveh idealov, globoke religioznosti na eni in pretanjene intelektualnosti na drugi strani – vse to so le nekatere manifestacije klasičnega islama kot kulture dvoumnosti.

Izbirate lahko med: ki, kateri, čigar. Kultura: najbolj sveže in aktualne novice iz sveta kulture, napovedi dogodkov, prispevki z razstav, gledaliških predstav in drugih kulturnih dogodkov. Kultura dvoumnosti: Thomas Bauer dokazuje, da je bil islamski svet v zgodovini liberalno usmerjen. Objavljeno.

Drugačna zgodovina islama (Krtina) Vasja Badalič: Teror »trajne svobode«. Vojna v Afganistanu in Pakistanu (Krtina) Frantz Fanon: Črna koža, bele maske (SH) Gost Mojca Dobnikar, Branko Soban .

POVEZANE KNJIGE