Cona prehoda

Cona prehoda - Boris Buden | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Boris Buden
DIMENZIJA
7,87 MB
IME DATOTEKE
Cona prehoda.pdf
ISBN
3978362092530

OPIS

Boris Buden je rojen leta 1958 na Hrvaškem. Je prevajalec, kritični kulturni teoretik, politični aktivist, urednik, scenarist umetnik ter v zadnjem letu začasni gostujoči profesor na Univerzi v Weimarju, skratka prekerni intelektualni delavec. Prištevamo ga med redke angažirane in kritične akterje v (post)jugoslovanskem kontekstu, ki so izgradili jasno politično-teoretsko pozicijo. Buden je zaslovel s svojo intelektualno ostrino ter z brezkompromisnostjo do novih mitologij nacionalne Države, Cerkve in Trga, pa tudi do stare mitologije o nujnosti prihoda komunizma, ki ni nikoli prišel.V knjigi Cona prehoda. O koncu postkomunizma najdemo enega najboljših obračunov s celotno ideologijo tranzitologije, ki nas je več kot 20. let prepričevala v konec zgodovine in nujnost liberalno-demokratskega okvirja ter kapitalističnega sistema. Je obračun z antitotalitarističnimi in revizionističnimi branji, ki so sodelovala v kulturno-ideološkem izgrajevanju nacionalizmov, ti pa so še kako odgovorni za krvave vojne včeraj v Jugoslaviji, danes v Ukrajini. Buden tudi poravna račune z liberalnimi zagovorniki demokracije, v ospredju kritike in nadgradnje so predvsem filozofi Rorty, Habermas in še nekateri liberalni predstavniki »fundacionalistične« šole.Pričujoča knjiga je razdeljena na 3 dele: prvi obravnava teoretsko kritiko tranzitološkega diskurza in ideološke ločnice na Vzhod– Zahod; drugi obravnava fenomen »razpada Družbe« in konca solidarnosti prek kulturnega prevajanja in religije; tretji performativni del pa naslavlja politično upanje v retroutopijo in umetnost. Filozofsko kritiko dopolnjujejo konkretne analize primerov, od izjav visokih političnih predstavnikov in filozofov do bivših rockerjev, ki so se preobrazili v visoke ortodoksne svečenike, in nenazadnje bližnjega branja alternativnih umetniških del.

V tem času bo popolnoma zaprta občinska cesta LC 251071 na tem odseku in onemogočeno vključevanje na državno cesto. Obvoz bo potekal na relaciji Preska - Vaše - Goričane - Medvode. Pri založbi Krtina je nedavno izšla knjiga Cona prehoda - o koncu postkomunizma Borisa Budna.

Kljub ideološkemu jeziku in zasnovi se vrhunska analiza prehoda Srednje in Vzhodne Evrope iz komunizma v kapitalizem - oziroma postkomunizem - brez zadreg in okolišenja loti obračuna z ideologijo kot tako. Boris Buden: Cona prehoda, O koncu postkomunizma (prevedel Samo Krušič, Založba Krtina) Iz spremne besede Gala Kirna: »V knjigi Cona prehoda. O koncu postkomunizma najdemo enega najboljših obračunov s celotno ideologijo tranzitologije, ki nas je več kot 20 let prepričevala v konec zgodovine in nujnost liberalno-demokratskega okvirja ter kapitalističnega sistema.

POVEZANE KNJIGE