Civilizacija

Civilizacija - Niall Ferguson | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Niall Ferguson
DIMENZIJA
5,41 MB
IME DATOTEKE
Civilizacija.pdf
ISBN
4711939344167

OPIS

V Civilizaciji, ambiciozni družbeno angažirani monografiji, skuša britanski zgodovinar Niall Ferguson razvozlati pogosto zastavljeno vprašanje: kateri so tisti razlogi, ki so privedli do prevlade zahodne civilizacije nad ostalim svetom v relativno kratkem času od leta 1500 pa do današnjih dni. Vzpon Zahoda avtor analizira skozi šest poglavij, ki jih hkrati smatra za glavne razloge njegove prevlade. Vrednote, tudi aplikacije, kot jim pravi Ferguson, ki so omogočile prevlado Zahoda, so bile:konkurenca; Evropa je bila politično razdrobljena in znotraj vsake monarhije ali republike so za boljši položaj tekmovale številne pravne entitete; znanstvena revolucija; vsa najpomembnejša odkritja 17. stoletja v matematiki, astronomiji, fiziki, kemiji in biologiji, so se zgodila v zahodni Evropi; vladavina prava in predstavniška oblast; v angleško govorečem svetu se je razvila optimalna družbena in politična ureditev, ki je temeljila na spoštovanju zasebne lastnine in na pravici do zastopstva lastnikov premoženja v izvoljenih zakonodajnih telesih; sodobna medicina; skoraj vsi glavni dosežki 19. in 20. stoletja v zdravstveni negi, vključno z obvladanjem tropskih bolezni, so bili rezultat dela zahodnih Evropejcev in Severnoameričanov; potrošniška družba; ta je industrijski revoluciji omogočila razvoj tam, kjer sta bili na voljo tako ponudba tehnologij, ki so izboljševale storilnost, kot tudi povpraševanje po več, boljših in cenejših izdelkih, začenši z bombažnimi oblačili; delovna etika; Zahodnjaki so prvi povezali ekstenzivno in intenzivno delo z višjimi stopnjami varčevanja, kar je omogočilo akumulacijo kapitala.Knjiga Civilizacija je zgodba o razvoju in prevladi zahodne civilizacije v zadnjih petsto letih, v kateri lahko vseskozi opazujemo, kako je preostanek sveta postopoma začel kopirati in prevzemati teh šest načel. Civilizacijo, po kateri je bila posneta tudi dokumentarna televizijska serija, so številni kritiki označili za najpomembnejšo zgodovinsko knjigo zadnjih nekaj let. NIALL FERGUSON (1964) je večkrat nagrajeni britanski zgodovinar in predavatelj na harvardski univerzi (ob tem sodeluje tudi s prestižnima in uglednima univerzama Oxford in Stanford), ki se je specializiral za področji ekonomske in politične zgodovine. Je avtor štirinajstih strokovnih knjig, ki večinoma posegajo na področje kulturne in ekonomske zgodovine zahodne civilizacije, med drugim Imperij (2003, o vzponu angleškega imperija), Kolos (2004, o vzponu in zatonu Amerike) in Vzpon denarja (2008, o finančni zgodovini sveta). Poleg tega je tudi kolumnist in redni pisec člankov za priznane svetovne časopise in revije, kot sta Time in Newsweek. Po petih njegovih knjigah so bile posnete dokumentarne serije, Civilizacijo, ki je prvi prevod njegovega dela v slovenščino, pa smatrajo za njegovo najboljše delo doslej.

b) ližina reke je omogočila namakalno poljedelstvo, ki je temelj za pridelovanje hrane. Pomenila je tudi vir pitne vode. civilizácija -e ž (á) skupek dosežkov, vrednot človeške družbe, zlasti glede na znanstveni in tehnični napredek: civilizacija raste; materialna, tehnična civilizacija; moderna, visoka civilizacija / nespečnost je bolezen civilizacije // posebna oblika duhovnega, materialnega in socialnega življenja kakega naroda ali skupine narodov: egipčanska, evropska civilizacija; ostanki ... Tu si lahko ogledate prevod slovenščina-nemščina za civilizacija v PONS spletnem slovarju! Brezplačna jezikovna vadnica, tabele sklanjatev, funkcija izgovorjave. Civilizacija je prvo Fergusonovo delo, prevedeno v slovenščino, veliko pozornost svetovne javnosti je med drugim vzbudil tudi s knjigo Vzpon denarja.

V naši igri izgubljenih civilizacij ste po Civilizacija je pojem, ki je nastal v 18. stoletju in je skozi čas spremenil pomen.

POVEZANE KNJIGE