Slovar novejšega besedja slovenskega jezika

Slovar novejšega besedja slovenskega jezika - Aleksandra Bizjak Končar, ... [et al.] | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Aleksandra Bizjak Končar, ... [et al.]
DIMENZIJA
8,30 MB
IME DATOTEKE
Slovar novejšega besedja slovenskega jezika.pdf
ISBN
1617304143454

OPIS

Slovar novejšega besedja slovenskega jezika (SNB) predstavlja osnovno novejše leksikalno dopolnilo Slovarju slovenskega knjižnega jezika (SSKJ). Zajema 6399 novejših besed in besednih zvez, ki so se v slovenščini pojavile ali uveljavile po letu 1991, ob tem pa tudi novejše pomene že normiranega besedja. Slovarski sestavek je oblikovan pregledno in zajema izgovarjavo, besednovrstne in druge slovnične podatke, pomensko razlago, avtentične besedilne zglede, sinonime in etimološke osvetlitve. Pomembna novost knjige je korpusna obravnava novega, v rabi živega besedja; ta temeljni na analizi besedilnega korpusa Nova beseda.Nove besede, besedne zveze in pomeni, ki jih prinaša slovar, odsevajo novosti v življenjskem okolju, slogu in usmeritvah, ki sta jih prinesli zadnje desetletje preteklega in prvo desetletje novega tisočletja. Obsegajo tako okoljsko tematiko kot popularno glasbo, tako politiko kot mladostniško kulturo, tako računalništvo kot družabne igre. Tako naj bi priročnik ne bil le vodnik po novem besedju, ampak dokument, ki nas opozarja, da je jezik nenehno v nastajanju, gibljiv in sproščen, v slovarju ujeto besedje pa svojevrsten odsev časa, v katerem so besede živele.

Foto: BoBo Februarja letos smo dobili Slovar novejšega besedja slovenskega jezika. Ta je zdaj v Slovarju novejšega besedja slovenskega jezika, ki predstavlja osnovno novejše leksikalno dopolnilo SSKJ-ju. Slovar novejšega besedja zajema 6399 novejših besed in besednih zvez, ki so se v slovenščini pojavile ali uveljavile po letu 1991. Slovarju novejšega besedja slovenskega jezika (SNB) je v teoretičnem delu najprej na kratko ...

V Slovenskem pravopisu je označena s kvalifikatorjem »neknjižno pogovorno«. Ali je SNB normativni priročnik in lahko besedo starš (ed.) uporabljamo tudi v zbornem/knjižnem jeziku? Odgovor: Slovar novejšega besedja slovenskega jezika je predvsem opisovalen, seveda pa z vsakim zapisom in opisom ... Sodelavci Slovarja slovenskega knjižnega jezika ob izidu 5.

POVEZANE KNJIGE