Dnevnik raziskovanj

Dnevnik raziskovanj - Charles Darwin | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Charles Darwin
DIMENZIJA
12,78 MB
IME DATOTEKE
Dnevnik raziskovanj.pdf
ISBN
1914903656630

OPIS

Potovanje z ladjo Beagle, kakor se pogosto kratko naslavlja Darwinov prirodopisni dnevnik, štejemo za intelektualno najpomembnejši potopis vseh časov. Že kmalu po prvi izdaji 1839 je knjiga postala uspešnica. Danes jo lahko dojemamo in beremo z dveh zornih kotov: na eni strani je predhodnica in pravi rezervoar opažanj, ugotovitev in spoznanj, ki so Darwina pripeljala do razvoja njegove evolucijske misli in teorije naravne selekcije, na drugi pa je tudi neprecenljiv zgodovinski dokument o naravnih pa tudi antropoloških ter družbenih in političnih razmerah na mnogih pred dvesto leti še komaj poseljenih območjih. Knjiga vsekakor sodi med temeljno zakladnico svetovne kulture. Nov slovenski prevod (prvi je izšel leta 1950), ki je nastal na osnovi druge izdaje iz leta 1860, je opremljen s številnimi prevajalsko-uredniškimi opombami in pojasnili, spremno besedo, nekaterimi Darwinovimi ilustracijami in zemljevidom oziroma preglednico, ki podrobneje opisujeta Darwinovo petletno potovanje okoli sveta.

306 Grad Turjak Castellologica Slovenica 2 Uredili: Mija Oter Gorenčič, Renata Komić Marn, Miha Preinfalk Leto: 2020 Od Ribnice do Rakitnice Ljudska pesem in glasba v Ribniški dolini From Ribnica to Rakitnica Folk songs and music of the Ribniška dolina valley Iz arhiva Glasbenonarodopisnega inštituta GNI CD 006 Izbor: Zmaga Kumer, Drago Kunej, Mirko Ramovš Leto: 2003 Znanstvenoraziskovalni center. Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Novi trg 2, 1000 Ljubljana. [email protected] +386 1 470 61 00 +386 1 425 52 53 Konec maja je delo pod naslovom Dnevnik raziskovanj izšlo v novem, sočnem prevodu Bogdana Gradišnika pri Založbi ZRC SAZU.

POVEZANE KNJIGE