Teorija navezanosti

Teorija navezanosti - Tomaž Erzar, Katarina Kompan Erzar | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Tomaž Erzar, Katarina Kompan Erzar
DIMENZIJA
11,53 MB
IME DATOTEKE
Teorija navezanosti.pdf
ISBN
5639148495577

OPIS

Objave Teorije navezanosti se lahko veselimo, saj je to besedilo, ki ga ne bomo prebrali le enkrat in odložili na polico, ampak se bomo k njemu vedno znova vračali in vsako prebiranje bo spodbudilo naše kritično razmišljanje o obravnavani problematiki ter nas vodilo do novih spoznanj. Menim, da se bo teorija navezanosti na osnovi novih raziskav navezanosti še razvijala, in pomembno je, da dobi vidnejše mesto v terapevtskem, izobraževalnem in raziskovalnem delu tudi v Sloveniji. Teorija navezanosti je namenjena zelo široki populaciji bralcev: tako staršem, ki bodo lahko na njegovi osnovi temeljito razmislili o svojem odnosu in vedenju do otroka; vzgojiteljem, učiteljem in medicinskemu osebju, ki bodo v besedilu našli teoretično osnovo za svoje strokovno delovanje; psihologom in drugim strokovnjakom, katerim bo besedilo spodbuda za njihovo terapevtsko delo, raziskovanje, svetovanje ipd.; in nenazadnje tudi politikom, saj bi morali izsledki raziskav, povezanih s teorijo navezanosti, pomembno vplivati tudi na politične odločitve v zvezi z urejenostjo vsakdanjega življenja. (Iz recenzije dr. Zlatke Cugmas)Varna fizična in čustvena navezanost na starše otroku omogoča, da v stiski pri njih poišče zatočišče in jih, ko je pomirjen, uporablja za izhodišče pri raziskovanju okolice in medosebnega sveta. Otrokov odhod od doma in vrnitev domov sta prispodobi ključnih vidikov njegovega kasnejšega življenja: njegove samopodobe in občutka zase, njegove podobe sveta in soljudi, iniciativnosti in poguma, sposobnosti za žalovanje, zaupanje in vero. Njegova barka življenja bo imela svoje domače pristanišče, od koder bo izplula in kamor se bo lahko vedno vrnila.

Od psihoanalitične teorije je Teorija navezanosti, ki je danes še vedno predmet diskusij in raziskovanj, govori o tem, da je izkušnja odnosov iz zgodnjega otroštva temelj vseh nadaljnjih odnosov. Stil navezanosti iz otroštva pride ponovno na plan v obdobju odraslosti in se najbolj izrazi v partnerskem odnosu. Teorija navezanosti (John Bowlby, roj.

Stil navezanosti iz otroštva pride ponovno na plan v obdobju odraslosti in se najbolj izrazi v partnerskem odnosu. Teorija navezanosti (John Bowlby, roj. 1907) •Definicija (močna čustvena vez) •Biološka pogojenost (teorija evolucije) •Interakcije z OBJEKTI navezanosti, Teorija vezanosti Johna Bowlbyja pokriva področja psiholoških, evolucijskih in etoloških teorij.

POVEZANE KNJIGE