Osamosvojitvena vlada

Osamosvojitvena vlada - Rosvita Pesek | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Rosvita Pesek
DIMENZIJA
3,8 MB
IME DATOTEKE
Osamosvojitvena vlada.pdf
ISBN
1293957303992

OPIS

16. maja leta 1990, dober mesec po prvih demokratičnih in svobodnih volitvah v Republiki Sloveniji po drugi svetovni vojni, je bila izvoljena 27-članska osamosvojitvena vlada, pogosto imenovana tudi Peterletova oz. Demosova vlada. Predsedoval ji je 42-letni krščanski demokrat Lojze Peterle, v njej pa kar osem članov ni bilo iz vrst zmagovite koalicije. Po dveh letih vladanja je za vedno odšla v zgodovino.Za njo so ostali plebiscit, slovenska vojska, nova valuta – tolar, slovenska carina, slovenski potni listi, slovenska narodna banka, odprto območje Kočevske Reke, odprtost v svet, ki nas je mednarodno priznal, skratka – zapustila nam je DRŽAVO! Samostojno in neodvisno republiko Slovenijo!Monografija z naslovom Osamosvojitvena vlada. Kako so gradili državo je zgodovinski oris ekipe, ki je upravljala z izvršno oblastjo in je pripravila Slovenijo, nekdanjo republiko v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji, na samostojno življenje.Knjiga šteje 762 strani, vsebuje bogato fotografsko gradivo in tudi dokumente, ki jih v arhivih ne najdemo. Njena avtorica je zgodovinarka dr. Rosvita Pesek.

Zadnje iz sekcije. Gospodarski izzivi za naslednjih 30 let.

Laris Gaiser pa je v svojem prispevku poudaril, da je bila osamosvojitvena vlada sestavljena iz pravih ljudi, ki so bili na pravem mestu, ob pravem trenutku in ki nam je prinesla mir, stabilnost ter mednarodno prisotnost, ki so podlaga za razvoj, za katerega je Slovenija zrela. Ob tem je direktor Mohorjeve družbe Celovec dr. Anton Koren izpostavil, da izdaja knjige »Osamosvojitvena vlada.

POVEZANE KNJIGE