Obleganje Gaze

Obleganje Gaze - Erik Valenčič | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Erik Valenčič
DIMENZIJA
12,17 MB
IME DATOTEKE
Obleganje Gaze.pdf
ISBN
4738514471124

OPIS

Ozemlje Gaze obsega le okrog en odstotek nekdanje zgodovinske Palestine. Na manj kot 400 kvadratnih kilometrih se stiska približno milijon in pol ljudi. Zgolj za primerjavo: Slovenija s svojima dvema milijonoma prebivalcev meri 20.256 kvadratnih kilometrov.Po podatkih Agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) v Šatiju na ozemlju, ki meri pol kvadratnega kilometra, zdaj živi že več kot 82.000 registriranih beguncev.Nadalje, 56 odstotkov prebivalcev Gaze je otrok. Tako imamo na eni strani najmočnejšo vojsko na Bližnjem vzhodu z najbolj sofisticiranim orožjem na svetu in na drugi skupnost onemoglih beguncev, od katerih je več kot polovica otrok.Ne ravno slika, za katero bi si Izrael prizadeval, da pride v svet, vendar resnična. Kot je resnično tudi to, da je Gaza največje koncentracijsko taborišče v vsej zgodovini takšnih zločinov zoper človeštvo.Iz spremne besede Dr. Primoža Šterbenca:»(…) Erik Valenčič je pri raziskovanju Gaze pokazal veliko osebnega poguma in plemenitosti. Iz njegovega razmišljanja je mogoče vseskozi zaznati iskreno spraševanje, zakaj se močni akterji lahko tako brezčutno in nekaznovano izživljajo nad šibkimi in nemočnimi. Pri tem ga vodi izjemna sposobnost empatije, zaradi katere se v bistvu pogosto povsem identificira s Palestinci, velikimi in bolj ali manj nemočnimi žrtvami več desetletij trajajočega spora. (…)To pa ne pomeni, da Erik Valenčič ne premore sposobnosti za analitično-objektivno presojo dogajanja. Kaže tudi dober občutek za globlje razumevanje vsaj navzven zelo zapletene in pogosto vzročno-posledično zabrisane varnostno-politične dimenzije izraelsko-palestinskega spora. Ko išče ozadje dogajanja, pogosto navaja lucidne ugotovitve, kakršnih številni mediji in analitiki, še posebej zahodni in predvsem ameriški, praviloma niso sposobni. (…)«

Leta 2010 je novinar Televizije Slovenija Erik Valenčič objavil knjigo Obleganje Gaze, s podnaslovom Ubijanje palestinskega ljudstva, in tako domačemu bralcu približal stisko palestinskega ljudstva v največjem zaporu na svetu. Sredi januarja je Izrael aretiral skupino evropskih državljank in državljanov, ki so se odločili, da poskusijo prerezati in podreti ograjo, ki jo je Izrael postavil okoli Gaze. Obleganje in blokada, ki ju izvaja Izrael, pomenita po mnenju ZN kršitev mednarodnega prava in temeljnih človekovih pravic. Opis.

Skušajo preživeti. Izraelski zgodovinar Ilan Pappe v članku, ki smo ga na ... Območje Gaze je največje koncentracijsko taborišče v zgodovini tovrstnih zločinov proti človečnosti, je danes ocenil novinar Mladine Erik Valenčič ob predstavitvi svoje knjige Obleganje Gaze: Ubijanje palestinskega ljudstva.

POVEZANE KNJIGE