Ustava za svobodo

Ustava za svobodo - Friedrich A. Hayek | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Friedrich A. Hayek
DIMENZIJA
6,87 MB
IME DATOTEKE
Ustava za svobodo.pdf
ISBN
3647595072460

OPIS

Friedrich August von Hayek se je rodil 8. maja 1899 v ugledni meščanski družini na Dunaju. Leta 1921 je na dunajski univerzi doktoriral iz prava, leta 1923 pa iz ekonomije. Leta 1974 je Hayek za svoje raziskovalno delo na področju teorije denarja in gospodarskih ciklusov ter za raziskovanje prepletenosti ekonomskih, družbenih in institucionalnih pojavov prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. Umrl je 23. marca1992 v Freiburgu v Nemčiji.Friedrich August von Hayek je tisti mislec, ki je v 20. stoletju največ prispeval k oživitvi klasičnega liberalizma. Ustava za svobodo predstavlja Hayekovo ra¬zumevanje ideala svobode, ki je povzročila razcvet zahodne civilizacije. Ta se je v 20. stoletju z opustitvijo tradicije klasičnega liberalizma in s prevzemanjem elementov socializma znašla v krizi. Ustava za svobodo je Hayekov veliki pro¬jekt politične filozofije, v katerem skuša ponovno oblikovati načela in vrednote svobodne družbe. Te so svoboda, človekovo dostojanstvo, vladavina prava, tržno gospodarstvo in liberalno-demokratična ureditev.

členu določa, da država varuje človekove pravice in temeljne svoboščine, kar implicitno vključuje tudi versko svobodo. 7.

Sočutnost do sodržavljana in soseda pa so zamenjali z besom namišljenega borca za svobodo. Sama definicija solidarnosti do sočloveka, ki jo tako radi poudarjajo, pogosto pomeni žrtvovanje majhnega dela ugodja za to, da je nekomu drugemu bolje.

POVEZANE KNJIGE