Ustava za svobodo

Ustava za svobodo - Friedrich A. Hayek | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Friedrich A. Hayek
DIMENZIJA
10,93 MB
IME DATOTEKE
Ustava za svobodo.pdf
ISBN
3794252560562

OPIS

Friedrich August von Hayek se je rodil 8. maja 1899 v ugledni meščanski družini na Dunaju. Leta 1921 je na dunajski univerzi doktoriral iz prava, leta 1923 pa iz ekonomije. Leta 1974 je Hayek za svoje raziskovalno delo na področju teorije denarja in gospodarskih ciklusov ter za raziskovanje prepletenosti ekonomskih, družbenih in institucionalnih pojavov prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. Umrl je 23. marca1992 v Freiburgu v Nemčiji.Friedrich August von Hayek je tisti mislec, ki je v 20. stoletju največ prispeval k oživitvi klasičnega liberalizma. Ustava za svobodo predstavlja Hayekovo ra¬zumevanje ideala svobode, ki je povzročila razcvet zahodne civilizacije. Ta se je v 20. stoletju z opustitvijo tradicije klasičnega liberalizma in s prevzemanjem elementov socializma znašla v krizi. Ustava za svobodo je Hayekov veliki pro¬jekt politične filozofije, v katerem skuša ponovno oblikovati načela in vrednote svobodne družbe. Te so svoboda, človekovo dostojanstvo, vladavina prava, tržno gospodarstvo in liberalno-demokratična ureditev.

Pobudo za prevod je dal ekonomist in zagovornik vpisa fiskalnega pravila v ustavo Bernard Brščič, ki je napisal tudi spremno besedo k Hayekovemu besedilu. Ustava po mnenju vlade za namen preprečevanja okužb dopušča omejitev svobode gibanja Ljubljana, 26. oktobra - Vlada v mnenju, ki ga bo poslala ustavnemu sodišču, meni, da 39.

svobodo raziskovanja itd.4 Institucionalna avtonomija je pogoj za nastanek in uživanje prave akademske svobode ... Znani ekonomist in mislec August F. Hayek, Nobelov nagrajenec za ekonomijo je, poleg drugih, napisal tudi tri pomembne knjige: Pot v Hlapčevstvo, Usodna domišljavost in Ustava za svobodo.

POVEZANE KNJIGE