Nietzsche in filozofija

Nietzsche in filozofija - Gilles Deleuze | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Gilles Deleuze
DIMENZIJA
12,22 MB
IME DATOTEKE
Nietzsche in filozofija.pdf
ISBN
4112280917302

OPIS

Knjiga Gillesa Deleuza o Nietzscheju je nastala po osemletnem obdobju praznine in neustvarjalnosti, ki ga je sam Deleuze označil kot nekakšno »črno luknjo« in kot obdobje, v katerem je lahko samo popival in nič drugega. Prav branje Nietzscheja pa mu je omogočilo, da je s tem prekinil, nekako tako kot piše sam Nietzsche v svoji Veseli znanosti, s katero je začel novo, osrednje obdobje svojega dela. Samega sebe sem ozdravil, piše Nietzsche, in zdaj pišem filozofijo tako, kot jo je edino mogoče pisati: iz »opojnosti ozdravljenja«. Na drugi strani pa sega ideja ozdravljenja v domeno Nietzschejevih znanih razmišljanj o filozofu kot zdravniku civilizacije in Deleuzovega diagnosticiranja filozofskega poklica kot poklica simptomatologa, ki razmišlja neprimerno času, v katerem živi, in je hkrati še kako močno, domala odločilno, zavezan prav temu času. Še kako je zavezan »ontologiji sedanjosti«, o kateri je v prav zadnjem letu svojega življenja predaval Deleuzov filozofski in osebni prijatelj Michel Foucault, s katerim sta med drugim skupaj izdajala novo francosko izdajo Nietzscheja in napisala skupni uvod v Veselo znanost.Deleuzov Nietzsche je »mislec« imanence. Njegova zgodovina je brez cilja, smotra ali vere v napredek, v katero filozofi radi preoblačijo božjo previdnost. Takšno preoblačenje zgodovine je glavna tarča Deleuzovih puščic, s katerimi skupaj z Nietzschejem prebadata »srce sedanjosti«. V njegovem veselju do (filozofskega) življenja prevzame mesto nemškega duha prav tisti francoski esprit de finesse, za katerega se je tako strastno zavzemal že sam Nietzsche. Uveljaviti čisto afirmacijo in z njo povezano »etiko« čiste radosti, takšne »so protidialektične in protireligiozne sanje, ki prežemajo celotno Nietzschejevo filozofijo«, zapiše Deleuze na začetku knjige in nič manj ne prečijo tudi domala vse filozofije Gillesa Deleuza.

Opažam, da sodi Friedrich Nietzsche med najbolj brane filozofe. Po mojem mnenju Nietzsche sicer ne sodi strogo v filozofijo, saj zavrača utemeljitev ključnih pojmov, ki so skozi stoletja obvladovali filozofsko prizorišče in popolnoma na novo utemelji t.i ... Nietzsche, 2014 (v izvirniku: Nietzsche par Gilles Deleuze, 1965) Logika smisla, 2013 (v izvirniku: Logique du sens, 1969) Spinoza: praktična filozofija, 2012 (v izvirniku: Spinoza et le problème de l`expression, 1968) Proust in znaki, 2012 ( v izvirniku: Proust et les signes,1970) Nietzsche: Filozofija dvojega Analecta, Ljubljana 2001 .

oktober 1844, Röcken pri Leipzigu, Saška, Prusija (sedaj Nemčija), † 25. avgust 1900, blizu Weimarja, Nemčija..

POVEZANE KNJIGE