Rudolf Maister. Sto let severne meje

Rudolf Maister. Sto let severne meje Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
7,37 MB
IME DATOTEKE
Rudolf Maister. Sto let severne meje.pdf
ISBN
9964113517433

OPIS

Z albumom Rudolf Maister – sto let severne meje zaznamujemo 100. obletnico konca prve svetovne vojne, razpad avstro-ogrske monarhije in nastanek Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Leta 1918/19 so se dogodili pomembni politični, vojaški in diplomatski premiki, ki so začrtali meje slovenskega narodnega ozemlja in države, kakor veljajo še danes. Odločilne, dobesedno zgodovinske zasluge za to ima Rudolf Maister. Njegovo življenjsko zgodbo je opisal Mihael Glavan, študije o njegovi vsestranski ustvarjalnosti in relevantne reminiscence o njegovem delu pa so prispevali Igor Grdina, Andrej Misson, Alenka Puhar, Milček Komelj, Vlasta Stavbar, Alenka Juvan, Peter Krečič in Milan Lovrenčič. Bogat izbor dokumentarnega in slikovnega gradiva je naredil Primož Premzl, ponatisov spominskih člankov pa Aleš Berger. Knjiga vsebuje več kot 200 fotografij in dokumentov. Rudolf Maister (1874, Kamnik–1934, Unec), general, pesnik in bibliofil, je obiskoval gimnazijo v Kranju in Ljubljani, zatem pa kadetsko šolo na Dunaju. Kot častnik je služboval v Ljubljani, Celju, Mariboru, Celovcu in še kje. Prirojeni pogum so mu oplajali in krepili slovenska literatura, kultura in svobodoljubje. Ko ga je odločilnega dne, 1. novembra 1918, prevzelo spoznanje, da je usoda Maribora, vzhodne Štajerske in južne Koroške v njegovih rokah, se je prevrat in vse drugo zgodilo s filmsko naglico. Znameniti osvojitelj in branitelj naše severne meje ter talentirani in neustrašni vojaški strateg je bil tudi pesnik. Za seboj je pustil dve spomina vredni zbirki: Poezije (1904) in Kitico mojih (1929), ki je v celoti ponatisnjena v središčnem delu.

Leta 1918/19 so se dogodili pomembni politični, vojaški in diplomatski premiki, ki so začrtali meje slovenskega narodnega ozemlja in države, kakor veljajo ... Mladinska knjiga se je spomnila letošnjega jubileja slavnega slovenskega generala in pesnika Rudolfa Maistra in izdala monografijo ali zbornik zapisov cele vrste različno profiliranih avtorjev pod skupnim naslovom Rudolf Maister Sto let severne meje. Maister postaja najbolj publiciran Slovenec po Ivanu Cankarju in Edvardu Kocbeku, kaj bo prinesla prihodnost, pa bo jasno šele čez čas,… Rudolf Maister : sto let severne meje : življenje in delo Rudolfa Maistra Vojanova 1874-1934 Z albumom Rudolf Maister - sto let severne meje zaznamujemo 100.

obletnico konca prve svetovne vojne, razpad avstro-ogrske monarhije in nastanek Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Leta 1918/19 so se dogodili pomembni politični, vojaški in diplomatski premiki, ki so začrtali meje slovenskega narodnega ozemlja in države, kakor veljajo ... Rudolf Maister - Vojanov [rúdolf máister - vojánov], slovenski pesnik, general, borec za severno mejo, * 29.

POVEZANE KNJIGE