Marija Terezija

Marija Terezija Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
5,57 MB
IME DATOTEKE
Marija Terezija.pdf
ISBN
6278346553215

OPIS

Monografija o Mariji Tereziji se pridružuje številnim obeležitvam 300. obletnice rojstva cesarice Marije Terezije, ki so potekale v letu 2017. Vladarica je bila v preteklosti pogosto objekt znanstvenega raziskovanja, a večinoma v tujem zgodovinopisju. Slovensko zgodovinopisje se je do sedaj z njenim življenjem in vladanjem ukvarjalo sorazmerno malo. Pričujoča monografija tako prinaša številne nove ugotovitve in nove poglede na Marijo Terezijo in njeno dobo. Pri monografiji je sodelovalo več kot dvajset priznanih raziskovalcev, večinoma iz Slovenije, nekaj pa tudi iz tujine. Izhodišče prispevkov je slovenski prostor in vplivi cesaričnih reform nanj. Te reforme so bile korenite, temeljite in dolgoročne, kar pomeni, da njihove učinke čutimo še danes, čeprav se tega morda ne zavedamo. Druga rdeča nit monografije pa je ohranjanje spomina na Marijo Terezijo na Slovenskem kot tudi v njenih nekdanjih deželah, ki so danes samostojne države (Avstrija, Madžarska, Hrvaška in Češka). Monografija je napisana pretežno v slovenskem jeziku, medtem ko so prispevki tujih avtorjev v tujem jeziku (nemško, angleško, italijansko in hrvaško) z daljšim slovenskim povzetkom.

V zgodovinski freski se prepleta zasebno in vladarsko življenje energične ženske, ki se je poročila z moškim, v katerega se je zaljubila že kot deklica. 14. Marija Terezija • Velika Habsburžanka.

Slovenski ponos bo krasila sedeča Marija Terezija s krompirjem v rokah. Marija Terezija je bila kljub svojemu spolu, ki so ga v njenih časih problematizirali tudi na dunajskem dvoru, ena od tistih, ki se je pomembno zapisala v slovensko zavest. Njen življenjepis je zdaj izšel v zbirki velikih biografij Cankarjeve založbe, ta knjiga o veliki Habsburžanki (1717- 1780), ki je bila izvirno napisana pred ... Marija Terezija je pripadala vladarski hiši, ki je poudarjeno kazala povezanost prestola in oltarja.

POVEZANE KNJIGE