Jezdec

Jezdec - Ute Helmbold | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ute Helmbold
DIMENZIJA
6,83 MB
IME DATOTEKE
Jezdec.pdf
ISBN
4837959645113

OPIS

Risoroman Jezdec (Der Schimmelreiter, 2013) je nastal po istoimenski literarni predlogi klasika nemškega realizma, pisatelja in pesnika Theodorja Storma (1817–1888). Novela Jezdec, prvič izšla v letu avtorjeve smrti, predstavlja vrh njegovega literarnega ustvarjanja. V Nemčiji je uvrščena med obvezno čtivo šolajoče se mladine.Ute Helmbold je uporabila pretežni del Stormovega besedila, ki ga je praviloma umestila v spodnjo tretjino strani svojega risoromana, kjer teče v običajni literarni postavitvi. Zgornji dve tretjini knjige pa sta rezervirani za izjemno subtilno vizualno interpretacijo zgodbe v zelenih, modrih in rjavih odtenkih, ki jih kar najbolj neposredno narekuje vsebina. Obe enoti sta nerazdružljivo zliti v celoto, ki Stormovo delo aktualizira in razpre v sodobna branja, saj so teme, s katerimi se novela ukvarja, še vedno močno aktualne. Zgodba, ki se odvija na skrajnem severu Nemčije, pripoveduje o življenju ambicioznega Haukeja Heina, ki s predanim delom iz sebe napravi gospodarja nasipov. V krajih, kjer so ljudje ključno odvisni od tega, koliko zemlje bodo uspeli iztrgati morju, gre za eno najbolj spoštovanih funkcij, ki pa poleg strahospoštovanja, ki ga vzbuja v ljudeh, pomeni tudi nenehno čuječnost. En vihar je dovolj, da je skrbno načrtovani ter v mukah zgrajeni nasip ogrožen. Odgovornost na eni in brezkompromisna predanost na drugi strani odločilno odlikujeta protagonistov karakter, Ute Helmbold pa se v risbi dramatično odziva še na eno ključno lastnost Stormove novele, namreč na elemente strašljivega, tesnobnega in mističnega, ki jih med drugim pooseblja tudi naslovna metafora.Aktualni prevod Mojce Kranjc je prvi prevod avtoričinega dela v slovenščino. Jezdec Ute Helmbold je izjemno literarno delo, ki preraja in aktualizira Stormovo klasiko nemškega realizma, na formalni ravni pa postavlja pred bralko kar najbolj neposredno razprto, utripajoče živo študijo pojma risoroman. Ute Helmbold (1958, Bremen) je ilustratorka in profesorica na Visoki šoli za upodabljajoče umetnosti v Braunschweigu, kjer poučuje od leta 1995. V Essnu, kjer živi in dela, je študirala oblikovanje vizualnih komunikacij. Diplomirala je leta 1987, in sicer z risarsko interpretacijo besedil Eugena Rotha Človek.Odtlej dela kot svobodna ilustratorka publikacij za podjetja in za knjižne ter časopisne založbe, ob čemer se ukvarja tudi s številnimi neodvisnimi projekti, povezanimi z ilustracijo in knjigo.Jezdec (Der Schimmelreiter, 2013) je prvi prevod avtoričinega dela v slovenščino.

A je še vedno osamljeni jezdec in čaka na pomočnike v boju z močnimi nacijami. Indijanski bojevnik Tonto nam pripoveduje zgodbo o tem, kako je šerif John Reid postal legendarna roka pravice. Christian je ločenec in poslovnež, ki žaluje za svojo hčerko, ki je pred kratkim umrla v sumljivih okoliščinah. Ko prejme anonimno pošiljko s posnetkom, na katerem je njegova hči omamljena in zlorabljena, se njegovo življenje popolnoma sesuje. Povezavi: uradna stran, IMDB.

Lanišek je nato na posamični tekmi skočil na sedmo mesto in z drugim skokom dal vedeti, da nadaljuje konstantne predstave, s katerimi je blizu tistim najboljšim. A je še vedno osamljeni jezdec in čaka na pomočnike v boju z močnimi nacijami. Indijanski bojevnik Tonto nam pripoveduje zgodbo o tem, kako je šerif John Reid postal legendarna roka pravice. Christian je ločenec in poslovnež, ki žaluje za svojo hčerko, ki je pred kratkim umrla v sumljivih okoliščinah.

POVEZANE KNJIGE