Inštitut doktorja Faulstaffa

Inštitut doktorja Faulstaffa - Milan Dekleva | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Milan Dekleva
DIMENZIJA
5,39 MB
IME DATOTEKE
Inštitut doktorja Faulstaffa.pdf
ISBN
2933642274898

OPIS

Strokovnjak za biosemantiko, ki se ukvarja z izpopolnjevanjem umetne inteligence, zboli za Pickovo boleznijo. Službena degradacija, samomor najmlajšega sina in tragična prometna nesreča starejšega sina povzročijo, da se njegovo psihično stanje močno poslabša. Zagrenjen in ciničen razmišlja o travmatični mladosti, zaznamovani z oblastnim očetom in odsotno materjo. Zapusti ga žena, hčerka se poroči, njegov svak postane direktor inštituta, v katerem dela. Vedno bolj je prepričan, da je del nerazumljivega načrta postaranega in dementnega vesolja in da v njegovem življenju ni trohice osebne svobode. Ker noče biti »orgelski žebelj« v matriki kozmične demence, ustanovi Društvo proti upanju in začne zahajati na strelišče … Roman s presenetljivim koncem je (s črnim humorjem prežeta) prvoosebna pripoved o spopadu med znanstveno željo po preseganju biološke determiniranosti in človeško krhkostjo.Milan Dekleva je avtor sedmih romanov, dveh zbirk kratke proze, treh knjig esejev in dvaindvajsetih pesniških zbirk. Veliko je pisal za gledališče, televizijo in glasbene odre. Je avtor vrste pesniških, pripovednih in gledaliških del za otroke in prevajalec. Leta 2006 je dobil Prešernovo nagrado in kresnika, je tudi dobitnik Jenkove, Župančičeve, Rožančeve in dvakrat Veronikine nagrade.

A čeprav obvlada področje kognitivne znanosti, se mu osebno življenje vse bolj sesuva - z ženo in otroki ni našel pravega stika, več pozornosti posveča robotu Robiju. Verjetno ni naključje, da je Milan Dekleva, sicer znan bolj kot pesnik, v sedmem romanu Inštitut doktorja Faulstaffa za junaka izpostavil biosemantika, izvedenca za mreženje slovenskih besed na ljubljanskem inštitutu za umetno inteligenco. Prvoosebna pripoved recimo o spopadu med znanstveno željo po preseganju biološke determiniranosti in človeške krhkosti, kot so zapisali na hrbtni ... Dekleva, Milan Inštitut doktorja Faulstaffa Ljubljana: Cankarjeva založba, 2018.

LUKA BORŠIĆ [email protected] viši znanstveni suradnik područje istraživanja: renesansna filozofija: počeci moderne znanosti; platonizam i aristotelizam životopis bibliografija DR. SC.

POVEZANE KNJIGE