Filmski Almanah 2002

Filmski Almanah 2002 - Marcel Štefančič, jr. | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marcel Štefančič, jr.
DIMENZIJA
10,10 MB
IME DATOTEKE
Filmski Almanah 2002.pdf
ISBN
3649455781848

OPIS

Filmskih Almanah našega najbolj plodovitega filmskega publicista zadnjih dvajsetih let, ki ima za seboj že enajst let nepretrganega izhajanja je že dolgo svojevrstna institucija, ki pa se ves čas spoprijema s finančnimi problemi. To je lepo vidno že iz tega, da je naša založba že njegov peti založnik. Leta 1992 je z njim (torej s Filmskim Almanahom 1991) ambiciozno začela Mladina, v okviru svoje zbirke Mladina almanahi. To je bil lep založniški dosežek, obsežna knjiga na 250 straneh, zgledno oblikovana, z debelim papirjem, z različnimi ikonami za posamezne filmske dosežke (film leta, obraz leta, krah leta, itn.), z veliko slikami, s filmografijami režiserjev in opombami na koncu. Že naslednje leto se je projektu pridružil Mihelač, tedaj en od najpropulzivnejših založnikov nove, podjetniške generacije. Mladina in Mihelač sta skupaj izdala štiri almanahe. Leta 1997 (torej Filmski Almanah 1996) je almanahovo štafeto prevzel Film Plus, kar je bilo precej logično, saj je spomladi tega začel tudi z izdajanjem filmske revije Oskar. Po treh almanahih iz te hiše, smo bili leta 2000 zopet priča spremembi, saj je almanah (tisti za leto 1999) ponovno zamenjal domovanje in ga našel pri založbi Fun, ki je v tistih letih izdajala filmsko literaturo. Fun je izdal dva almanaha in projektu pomagal skočiti v novo tisočletje. Z lanskim letom je ta filmsko knjižni projekt, ki kot edini v knjižni obliki prinaša vse filme, ki so se v posameznem koledarskem letu predvajali v slovenskih kinodvoranah, zaživel v naši založniški hiši. Glede na to, da je ta edini strnjeni filmski dokument posameznega leta še zmeraj prepuščen stihiji in kratkoročnim poslovnim ambicijam posameznih založnikov, bi bilo nujno, da se Filmski Almanah kot tak vsaj deloma institucionalizira in se mu da možnost za dolgoročno preživetje.

I. : Steven Spielberg, Stanley Kubrick in lov za izgubljenim zakladom.

12. 2020 oziroma v primeru ponovnega pojava epidemije COVID-19, se le-ti smiselno podaljšajo. Filmski sklad Republike Slovenije je podpiral razvoj in produkcijo celovečernih igranih, dokumentarnih in animiranih filmov, ter produkcijo kratkih filmov.

POVEZANE KNJIGE