Kako sem postal socialist in drugi spisi

Kako sem postal socialist in drugi spisi - Ivan Cankar | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ivan Cankar
DIMENZIJA
11,98 MB
IME DATOTEKE
Kako sem postal socialist in drugi spisi.pdf
ISBN
7176993617813

OPIS

Politični spisi Ivana Cankarja niso samo tisti teksti, s katerimi se je pisatelj leta 1907 dejavno vpletel v politični boj za prostor slovenskega dela avstro-ogrske monarhije v dunajskem parlamentu. Njegova politična agitacija za socialdemokratsko stranko, utesnjeno v tradicionalni antagonizem med klerikalno in liberalno skupino, je napovedala odmevna predavanja, ki jih je Cankar v zadnjem desetletju svojega življenja napisal in izrekel za delavsko javnost v Trstu in drugod po slovenskem govornem ozemlju. Njegova socialistična ideja je prepojila njegovo literarno ustvarjanje v celoti, začenši z nekaterimi najslavnejšimi besedili, po katerih Cankarja prepoznavamo kot velikega pisatelja. Ti teksti v izdelanem, visoko estetiziranem slogu izpeljujejo misel o posamezniku, ki bi svojo izjemnost moral uveljaviti v družbi. Cankarjev socializem torej ni družbena ideologija, ni navodilo za politično gradnjo slovenske družbe, temveč je nacionalna in univerzalna, transnacionalna pot, na kateri misleči posameznik lahko uresniči svojo izjemnost, edinstvenost in samobitnost. V tej drži je Ivan Cankar izrazito političen pisec.

Ivan Cankar v medkulturnem prostoru : ob stoti obletnici ... Zakaj branja danes ni vredno le Cankarjevo leposlovje ampak tudi njegovo neliterarno, polemično, angažirano, družbeno-kritično pisanje? Kako je Cankar postal socialist Četrta knjiga Kako sem postal socialist in drugi spisi pa se pridružuje 100. obletnici smrti Ivana Cankarja.

Dodaj v košarico Images from dreams. Ivan Cankar.

POVEZANE KNJIGE