Brezmejna Slovenija

Brezmejna Slovenija - Iztok Ilich | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Iztok Ilich
DIMENZIJA
11,91 MB
IME DATOTEKE
Brezmejna Slovenija.pdf
ISBN
8717461214080

OPIS

Knjiga Brezmejna Slovenija je nastala pod peresom publicista, urednika in prevajalca Iztoka Ilicha, ki pa sta mu etnološka tematika in varovanje kulturne dediščine zelo blizu.Poglavitna vsebina te knjige, ilustrirane z več kot 600 fotografijami in dokumenti, je iskanje odgovora na vprašanje, kaj je našim rojakom, ki so jih vojne in odločitve tujih diplomatov ločile od matice, dajalo moč, da so kljubovali vsem prepovedim in pritiskom ter svojo materinščino, tudi brez šol, ohranili do danes. Tej občutljivi temi je namenja prvo poglavje Z jezikom smo, a se avtor k njej vrača tudi v nadaljevanju, ko opisuje slikovite stare šege in navade ob cerkvenih in drugih praznikih od Benečije in Rezije prek osrednje Slovenije do Porabja. Predstavlja jih z življenjskimi zgodbami in spomini pričevalcev z obeh strani današnje meje in v pogovorih z ljudmi, ki se na robovih z jezikom zaznamovanega slovenskega sveta še danes zavzemajo za pravico do ohranjanja svoje temeljne identitete. Vseskozi je v ospredju tudi želja, da bi to dragoceno dediščino – enako kot tisto, ki jo imajo pred svojim pragom, pa je največkrat ne opazijo – poznali in cenili tudi Slovenci v svoji državi. Obenem je knjiga z opisi poti tudi svojevrsten turistični vodnik skozi slovenski kulturni prostor brez meja.• 6 vsebinskih skolpov:- Z jezikom smo– Spomin v ljudeh– Spomin v predmetih– Šege ob cerkvenih praznikih– Benečija– izročilo v lesu in kamnu– V svet za kruhom• 30 poglavij• več kot 600 fotografij"Knjiga prinaša vrsto pomembnih vsebin za vse tiste, ki jim je mar za slovensko kulturno dediščino tako v Sloveniji kot v zamejstvu. Prepričana sem, da se bodo številni bralci »nalezli« avtorjevega navdušenja in jih bodo besedilo in fotografije spodbudili, da si bodo v knjigi predstavljene muzejske zbirke, arhive, šege in praznovanja ogledali tudi sami." - Dr. Nena Židov

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov! Družbena omrežja Spletna stran uporablja vtičnike Facebook, Twitter, Scribble in vtičnike ... Emka.si vam nudi največjo ponudbo knjig na slovenskem spletu ter zanimivo ponudbo v ostalih oddelkih za dom in pisarno. Zagotavljamo hitro in zanesljivo dobavo do vašega doma ter številne možnosti plačila naročenega blaga.

Osebni prispevek k družbeni odgovornosti … a jim mobilni oddelek carinskega urada Murska Sobota pogosto prekriža načrte za prenos nedovoljenega blaga iz Ukrajine in Moldavije v Slovenijo, Italijo in naprej na zahod. Prekmurska hitra cesta med Lendavo in Mariborom, ki ji zmotno rečejo avtocesta, je del petega koridorja in pomembna ... Iztok Ilich: Brezmejna Slovenija: trdoživost ljudskega izročila.

POVEZANE KNJIGE