Obredno gledališče

Obredno gledališče - Romana Ercegović | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Romana Ercegović
DIMENZIJA
3,14 MB
IME DATOTEKE
Obredno gledališče.pdf
ISBN
9540688215909

OPIS

Vili Ravnjak je v spremni besedi zapisal, da knjiga »predstavlja znanstveno temeljit, študijsko multidisciplinaren pregled najstarejše zgodovine in antropologije gledališke umetnosti, je pa tudi prikaz stanja v modernem oziroma sodobnem svetovnem in slovenskem obrednem gledališču. /…/ Način razmišljanja Romane Ercegović odlikuje nekonvencionalen miselni pristop. Njeno pisanje kaže, da gre za tankočutno umetnico ter pronicljivo in neobremenjeno intelektualko. Kot pove sama na začetku knjige, je proučevanje zgodovine zanjo \'smiselno le, če prinaša globlje razumevanje, ki preobraža neravnovesja preteklosti in daje navdih za sedanjost\'. /…/ Ercegovićeva v nasprotju s prevladujočimi patriarhalnimi zgodovinskimi in teatrološkimi koncepti ter paradigmami vnaša v te razprave svežino in neobičajno provokativnost, saj razmišlja zunaj patriarhalnih miselnih struktur; njene argumentacije temeljijo na drugačnem (žensko subtilnem) doživljanju in razumevanju stvarnosti. V njenem delu je prisoten duh, ki je bil stoletja in tisočletja izrinjen iz evropske zavesti. Gre za matriarhalni civilizacijski princip, ki ga podrobno razčlenjuje preko religijske in umetniške (gledališke) prakse elevzinskega misterija.«

stoletja je sklenila tudi formalno izobraževanje in vstopila v novo obdobje odkrivanja obrednih uprizoritvenih praks. Romana Ercegovič je avtorica številnih dramatizacij, tako v predstavah za otroke kot odrasle. Vodi Obredno gledališče Duša Zemlje, v katerem uprizarja predstave na podlagi svojih avtorskih besedil (Molitev Zemlji, Elektra, Bela Bizonka, Marija Magdalena, Potovanje k Persefoni), in otroško gledališče Potujoča hišica. Japonsko tradicionalno gledališče je zame mojstrstvo dovršenosti in popolnosti, ki se najbolj izraža v svojih detajlih.

in 21. stoletja je sklenila tudi formalno izobraževanje in vstopila v novo obdobje odkrivanja obrednih uprizoritvenih praks.

POVEZANE KNJIGE