Moja sijajna kariera

Moja sijajna kariera - Miles Franklin | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Miles Franklin
DIMENZIJA
11,39 MB
IME DATOTEKE
Moja sijajna kariera.pdf
ISBN
5974842734960

OPIS

Moja sijajna kariera je pripoved o »navadnem« dekletu, ki se boleče zaveda svoje navadnosti in se na umetnosti nenaklonjenem avstralskem podeželju zaobljubi prav in samo tej. Čuti se prikrajšano in nerazumljeno ter žrtev neusmiljene usode. Zaveda se, da je dekle v moškem svetu; da so vse najboljše stvari prihranjene za može in fante; da je podrejeno, manjvredno bitje, ne da bi bila sama kaj kriva za to. Namesto da bi se trudila odrasti v pridno ženo in gospodinjo, raje piše. S svojimi nemogočimi stremljenji močno razburka enoličnost življenja v domačem kraju. Starši jo zaradi denarne stiske pošljejo živet k babici v živahnejše in bolj uglajeno okolje, kjer spozna mladega, dobrosrčnega in bogatega veleposestnika, ki jo ima kljub vsem njenim muham resnično rad. Ona do njega sicer ni ravnodušna, vendar trmasto kljubuje dvorjenju in zavrne snubitev, saj si po njenem dekle zasluži kaj boljšega kot dolgočasen zakon in služenje možu ter otrokom.O avtorici:Stella Maria Sarah Miles Franklin se je rodila v hriboviti pokrajini Monaro v Novem Južnem Walesu. Je ena od maloštevilnih avstralskih žensk, rojenih v kolonialni družbi izjemno konservativne viktorijanske dobe, ki so se po lastnih močeh trudile izpolniti tisto, za kar so se čutile poklicane, ne da bi se ozirale na družbene norme in ustaljene navade. Prvo in najodmevnejšo knjigo Moja sijajna kariera (My Brilliant Career, 1901) je napisala pri 19 letih. Ta knjiga, ki je bila velikokrat ponatisnjena in prevedena v številne jezike, danes velja za avstralsko klasiko.Zaradi utesnjujočih razmer je leta 1905 zapustila Avstralijo ter v Ameriki in Angliji preživela skoraj trideset let. Kot feministka se je pridružila zvezi ženskih sindikatov, delala kot bolniška sestra in socialna delavka ter ves čas pisala.Njeno delo obsega 17 knjig, med njimi avtobiografijo in 12 romanov. Najpomembnejši – dragocen kulturnozgodovinski zapis o življenju v obdobju, ki je izginilo za vedno – so izšli pod psevdonimom Brent z Bin Bina in sestavljajo pastoralno sago o usodi več generacij živinorejske družine v Avstralskih Alpah v obdobju 1830– 1920.Po smrti Miles Franklin so z njenim denarjem in na njeno željo leta 1957 ustanovili po njej imenovano nagrado za avstralsko literaturo, še danes eno najpomembnejših literarnih nagrad v Avstraliji.

stoletje pa v sebi nosi iskrivo in revolucionarno sporočilo, ki ga je Franklinova živela tudi v resničnem življenju. Moja sijajna kariera book. Read 434 reviews from the world's largest community for readers.

5,762 likes · 1 talking about this · 6 were here. My Career Portal-find everything related to your career! Mojakariera.com.mk offers you more than job listing.

POVEZANE KNJIGE