Gana naj gre

Gana naj gre - Taiye Selasi | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

Taiye Selasi
Gana naj gre.pdf
1876981219299

Roman Gana naj gre je bil v letu, ko je izšel v angleščini (2013), najteže pričakovan in kasneje tudi najbolj slavljen prvenec leta. Številni svetovni mediji so ga uvrstili med najboljše romane leta, njegova avtorica Taiye Selasi pa je čez noč postala globalna literarna zvezda. Roman sodi med tista dela, ki so spremenila pogled na afriško književnost in na splošno odnos do Afrike. Pripoveduje o smrti kirurga Kweka Saia na vrtu svoje hiše v Akri. Nenadna smrt družino, ki je razseljena po svetu, pripravi do tega, da se vrne v Gano in se po letih razseljenega življenja združi. Ob tem spoznamo družinske člane, ki se vsak na svoj način pehajo za uspehom in soočajo z neuspehom, z »afropolitanci«, ki so lahko doma kjerkoli na svetu – in lahko s seboj kamorkoli po svetu preselijo svoje otroške travme. Roman je prejel nagrado Granta za najboljše mlade britanske avtorje.Taiye Selasi (1979) je avtorica gansko-nigerijskega porekla, ki živi predvsem v Evropi. Na univerzi Yale je diplomirala iz amerikanistike, na univerzi Oxford pa magistrirala iz mednarodnih odnosov.

Nürnberg, 22.06.2006, 15:52 | Posodobljeno pred 15 leti Gana naj gre: AfriĹĄka pisateljica je s prvencem Gana naj gre Ä ez noÄ postala globalna literarna zvezda. Selasijeva je Ĺživela v mestih v ZdruĹženih drĹžavah Amerike in Evropi, njene korenine pa segajo v Afriko.

Iz svoje lastne izkušnje je oblikovala termin afropolitanstvo, ki ga utelešajo glavni junaki njenega prvenca Gana naj gre. Roman je v prevodu Jerneja Županiča letos izšel pri založbi Beletrina.