Tisoč let mraka in luči

Tisoč let mraka in luči - Marko Trobevšek | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marko Trobevšek
DIMENZIJA
9,30 MB
IME DATOTEKE
Tisoč let mraka in luči.pdf
ISBN
2300980466027

OPIS

Knjiga na zanimiv in privlačen način razprostre tančico skrivnostnega srednjega veka. Delo teži k povezovanju in sintezi. Prinaša svež pogled na dobo in pregledno predstavi njene dosežke v slikarstvu, arhitekturi, glasbi in literaturi. Razloži, kako so v srednjem veku pojmovali področja, ki jih danes združuje pojem umetnosti, v kakšni hierarhiji so jih videli, in načenja vprašanje njihove povezanosti; pojave skuša dosledno razlagati v povezavi z zgodovinskimi okoliščinami. Razgleduje se tudi po srednjeveškem naravoslovju in filozofiji, s čimer teži k celovitemu prikazu duha časa. Na več mestih se dotika Slovencev oziroma njihovih prednikov v srednjem veku, posebej pa se jim posveti še v daljšem pripisu na koncu. Podoben pripis je posvečen sočasnim neevropskim civilizacijam, s čimer je evropski srednji vek postavljen v širši kontekst.Marko Trobevšek (1965), učitelj slovenščine, se s kulturno zgodovino, v grobem razumljeno kot vzporedno zgodovino različnih umetnosti, ukvarja zadnjih nekaj let. Zanimanje za različna umetnostna področja izvira iz njegovega rednega dela, saj ukvarjanje z literaturo sproža vprašanja o razmerju do drugih umetnosti in povezanosti s siceršnjim duhovnim in sploh zgodovinskim dogajanjem v posameznih obdobjih. Trobevšek je prevedel dobrih deset leposlovnih knjig iz francoščine, nemščine, angleščine in španščine. Je avtor nekaj spremnih študij in jezikoslovnih razprav.

format: 160 × 235 mm strani: 216 vezava: mehka, zavihi ... ukvarja zadnjih nekaj let.

Avtor in naslov (pri prevodnih delih tudi prevajalec): 1. Tisoč let mraka in luči 100; Tisti, ki so spali 132; To kill the president 217; Tonton Jean et les suricates 362; Tooth and claw 241; Totenfang 222; Transurfing realnosti. Stopnja 2, Šelestenje jutranjih zvezd 32; Trije prašički 313; Trst via Ljubljana 131; Trženje duše 59; Turtles all the way down 157; Učimo se šivati obleke in krila 102 Dež in mrak ne bosta več motila teniških dvobojev na centralnem igrišču v Wimbledonu.

POVEZANE KNJIGE