Plavam, ko me gledaš

Plavam, ko me gledaš - Dragan Jovanović Danilov | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Dragan Jovanović Danilov
DIMENZIJA
10,56 MB
IME DATOTEKE
Plavam, ko me gledaš.pdf
ISBN
9616270724917

OPIS

Dragan Jovanović Danilov (1960) je eden najvidnejših avtorjev sodobne srbske literature, ki ga cenijo tako literarni kritiki kot bralci. V svoji poeziji daje govoriti različnim svetovom, ki mu jih na neki nenavaden način uspeva prepletati, da delujejo kot skoraj hierarhično urejena celota. Ko pesni, se postavlja v vlogo posrednika med svetom, v katerem živi(mo), in tistim, v katerem sanja(mo), med vidnim in skritim, med tem, kar nam je blizu in kar smo mi sami, in onim, kar nas neskončno presega. V vrtinčenju med zemljo in nebom, med besedami, zraščenimi s pesnikovim in našim tu in zdaj, ter neznano onkrajsvetno prihodnostjo, zaznamo nekaj, kar bi lahko imenovali nepredvidljivost. Danilov sugestivno slika obilje narave, zgodovine, človeškega, Božjega, obilje tega, kar je videl, slišal, doživel ali sanjal – tako kaos spreminja v navidezni red. Kar nam daje v branje, je poezija pomnoženih podob in glasov, ki se križajo, da bi se enkrat skladno zlili, drugič pa si nasprotovali, da bi bodisi zasijali v svetlobi ali se potopili v temo. Bralec je znova in znova priča njegovi nebrzdani govorici, besede mu pljuskajo v obraz kot valovi. Pesnik hoče, da bi se bralec v njih utopil kot na odprtem morju ali da bi omamljen od njih omahnil. Ne preslišimo pesnikove želje: »Moj ideal je, da bralec požira tekst, tako kot ljubimci požirajo besede iz ljubljenih ust.« Po mnenju prevajalke in avtorice spremne besede Mateje Komel Snoj gre za poezijo, »ki jo lahko beremo tudi z zaprtimi očmi«.

Sodišče je odločilo, da morata Uroš Kepic in Meti Plava tako zdaj nerazdelno plačati Alešu Šternu 116 ... Z izborom pesmi Plavam, ko me gledaš smo lansko leto dobili prvi prevod srbskega velikana Dragana Jovanovića Danilova, ki v domovini velja za enega najpomembnejših sodobnih pesnikov pa tudi nekakšnega »ljubljenca naroda«. Plavam hitro da me ujamejo, ko se bodo vračali.. Pa se ne..

Kategorije leposlovje > poezija srbsko leposlovje. O knjigi. Bela dama in Plavam, ko me gledaš.

POVEZANE KNJIGE