Nevidni

Nevidni - Roy Jacobsen | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Roy Jacobsen
DIMENZIJA
12,91 MB
IME DATOTEKE
Nevidni.pdf
ISBN
1512408311473

OPIS

Zamislite si norveški Boj na požiralniku, napisan z zgodovinske distance, z mero subtilnega humorja, večnostjo metafizičnih vprašanj in nastavki za kritično razumevanje razvoja kapitalistične in meščanske družbe v prvi polovici 20. stoletja. Vse to je roman Nevidni (De usynlige), presunljiva pripoved o družini Barrøy z istoimenskega norveškega otoka v začetku 20. stoletja. Otok je za Jacobsena totalnost sveta in družbe, na njem delujejo vidne in nevidne sile trdega boja za preživetje in se krešejo sile občega zgodovinskega razvoja. Dogajanje Jacobsen opisuje potrpežljivo, s čvrsto psihološko karakterizacijo in trdno socialno in realistično paradigmo, ki nikakor ni atavistična, temveč deluje brezčasno. Angleški prevod romana se je leta 2017 uvrstil v ožji izbor za Bookerjevo nagrado, leta 2018 pa je Jacobsen za roman prejelInternational IMPAC Dublin Literary Awards. o avtorju Roy Jacobsen (1954) je večkrat nagrajeni norveški pisatelj in ena ključnih figur sodobne norveške književnosti. Za debi, zbirko kratkih zgodb Fangeliv, ki jo je Jacobsen objavil leta 1982, je bil ovenčan z nagrado Tarjei Vesaas’ debutantpris. Leta 1989 je postal prejemnik prestižne nagrade združenja norveških kritikov (Den norske Kritikerprisen for litteratur); nagrajen je bil za zbirko kratkih zgodb Det kan komme noen. Kasneje je prejel še številne nagrade, tudi nagrado norveških knjigotržcev (Bokhandlerprisen) za kritiško cenjeni roman Seierherrene iz leta 1991, nagrado Gyldendal za romanHoggerne iz leta 2006 in za roman Vidunderbarn iz leta 2009, nagrado Riksmålsforbundets litteraturpris in nagrado občine Oslo za umetniške dosežke.

/…/ Trst predstavlja idealno kuliso z odličnimi panoramami pristanišča in starega dela mesta, intenzivno fotografijo v barvi rje in posnetki obale, po kateri ... Če desne slike ne bi dobro pogledali, potem na njej zobnega aparata praktično ne bi opazili, kajne. Morda velja za začetek še omeniti, da se za tovrstno ortodontsko zdravljenje v Sloveniji uporabljajo zelo različna imena: prozorni ortodontski aparat, nevidni zobni aparat, alignerji, snemljive opornice, plastične folije ipd. Rečne pošasti: Nevidni krvnik River Monsters: Invisible Executioner.

Delo je poetično realistična kronika življenjskih poti v arktičnem krogu, ki bralcu nudi vpogled v minimalizem časa in prostora,. Nevidni človek pa gre še korak dlje, opisovali so ga kot "film o pošasti za dobo #MeToo". Foto: IMDb Razpoloženje odlično nastavi že uvodni prizor: Cecilia se sredi noči po prstih, z nemogoče tihimi in počasnimi gibi splazi iz postelje, onesposobi alarmni sistem in smukne iz hiše, ne da bi pri tem zbudila Adriana. Kaj je nevidni zobni aparat? Je nevidna alternativa fiksnemu ortodontskemu aparatu.

POVEZANE KNJIGE