Kraški ovčarji – sinovi burje = Karst shepherds – sons of the wind

Kraški ovčarji – sinovi burje = Karst shepherds – sons of the wind - Blaž Vehovar | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Blaž Vehovar
DIMENZIJA
11,29 MB
IME DATOTEKE
Kraški ovčarji – sinovi burje = Karst shepherds – sons of the wind.pdf
ISBN
6531679451001

OPIS

Dvojezična barvna umetniška monografija o edini slovenski mednarodno priznani pasmi kraški ovčar.Izdaja je izjemnega pomena za slovensko državo in tudi v mednarodnem prostoru, zato je podporo pri izdaji izrazil tudi minister mag. Dejan Židan, ki jenapisal predgovor knjigi na pot. Misel o knjigi Kraški ovčarji – sinovi burje je napisal tudi kraški pesnik Ciril Zlobec. Nekatere njegove pesmi o krasu so objavljene v knjigi.Kot napoveduje naslov, je rdeča nit naš kraški pes, ki je postavljen v domače, izvorno kraško okolje, saj je večina fotografij posnetih na Krasu. V knjigi soprek kraškega ovčarja predstavljene značilnosti Krasa s tipično in enkratno krajino, prepredeno s kamnitimi škarpami in jeseni kontrastno rdeče obarvanimrujem ter poleg kraškega ovčarja še svetovno znanega Lipicanca in istrsko pramenko - ovco, ki jo je naš pes skozi stoletja čuval na pašnikih Javornikov,Nanosa, Vremščice in drugod.Prvi pisni viri o kraških ovčarjih kot pastirskih psih segajo v leto 1558, ko je upravitelj kobilarne Lipica Franc Jurko zapisal, da so za varnost plemenskihkobil poskrbeli z nakupom močnih in ostrih psov s Krasa. Ali kot je leta 1689 zapisal Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske: »Izmed psov, kakor jih imenuje Kranjec -Kranjska tudi nima najslabših. Zlasti ob rečici Pivki goje velike in močne pse, ki utegnejo volku čvrsto pretresti kožuh. Zato jih pastirji vedno vodijo s seboj.«Besedilo je pripovedno, z zanimivimi primeri ter poudarkom na številnih fotografijah ter umetniških delih, ki prikazujejo lepoto Krasa in sobivanje kraškega ovčarjav tej edinstveni pokrajini. Čudovit portret, namenjen ne le strokovnjakom s področja kinologije, temveč tudi ljubiteljemkraških ovčarjev ter tistim, ki bi želeli to edino slovensko pasmo podrobneje spoznati.

Ob tej priložnosti bo predstavljena tudi monografije KRAŠKI OVČARJI - SINOVI BURJE / KARST SHEPHERDS - SONS OF THE WIND, akademskega slikarja Blaža... II Kraški ovčari (Karst Shepherd)- čistokrvni - spremni za topli dom Čistokrvni kraški ovčari, spremni za novi topli dom Novosti v februarju 2018. 1.

Kraški ovčarji - sinovi burje = Karst shepherds - sons of the wind / [[besedilo], fotografije in umetniška dela] Blaž Vehovar ; [prevod v angleški jezik Maja Mugerle] COBISS.SI-ID 291850240. Reševalci 112. ZNANOST IN ZNANJE NA SPLOŠNO 1.

POVEZANE KNJIGE