Kdo vlada svetu?

Kdo vlada svetu? - Noam Chomsky | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Noam Chomsky
DIMENZIJA
8,25 MB
IME DATOTEKE
Kdo vlada svetu?.pdf
ISBN
1207179581165

OPIS

Knjiga Kdo vlada svetu? v 23 ›slikah‹ prikaže zgodovinske korenine in aktualne posledice ameriškega intervencionizma povsod tam, kjer je politika v zadnjih dveh stoletjih prepoznavala strateške politične ali ekonomske prednosti, katerih Američani niso želeli prepuščati drugim – drugim (konkurenčnim) dejavnikom ali preprosto domačinom. Ker pa je svet nadvse raznobarven in je v njem težko totalitarno ohranjati eno sámo linijo hegemonije, ni treba veliko, da se iz začetne odločne in brezkompromisne obrambe ›tekovin‹ brutalnega kapitalizma rojevajo čudna protislovja. Lahko si ogledamo samo Bližnji vzhod, kjer je danes v zmešnjavi velikih vojn, groženj z jedrskim orožjem, nepreštevnih proksi in ad hoc vojn, celo nedoločenega števila držav in ad hoc samozvanih držav težko z zanesljivostjo reči, kdo je v katerem trenutku zaveznik ali nasprotnik kogarkoli drugega; sploh so pa ta razmerja fleksibilna, že davno ne več toliko odvisna od nacionalnih motivov (čeprav so tudi ti še vedno boleče živi: glej primer Palestina!) kot, zdi se, borzno-strateških projekcij svetovnih bogatašev. Vprašanje ›kdo vlada svetu‹ je tako v precejšnji meri naslovljeno tudi na intelektualno, humanistično, racionalno ›elito‹ globalne javnosti. Navsezadnje so ›dobro misleče množice‹ tiste, ki v demokratičnih družbah podeljujejo politični mandat ponorelim sociopatom in megalomanom, ki si umišljajo, da prav oni vladajo svetu; če mu že ne morejo povsem, si ga pa vsaj lastijo. A nič več kot to. Pravi ›lastniki‹ bi morali biti namreč tudi dobri gospodarji. Če bi bili globalni hegemoni taki, denimo ne bi izstopali iz podnebnih paktov in zapuščali potomcem uničenega okolja. Nič manj kot vse to so enakovredne teme aktualnih družbenih esejev, ki jih je Noam Chomsky zbral okoli vprašanja: Kdo vlada svetu?

Log In Dejansko vlada svetu mednarodni kapital, ki tudi neti številne krize, ki mu omogočajo velike profite. Pri tem so izgovori ali ideologije, na katere se sklicujejo, povsem nepomembne.

V sodobnih razmerah gospodarskega in finančnega obstoja, v katerih se dobro živi od trgovine, od proizvodnje pa komajda preživi, globalnim trgom vladajo tisti, ki znajo - poceniti ... Kdo vlada svetu za resnično? Živimo v zanimivih časih, ko so mnogi spretnosti postajajo vse bolj dostopni širši javnosti in s tem obdržati skrivnosti že zelo težko.To velja za tajnih društev, ki so na voljo podatki, tako da kmalu tajna organizacija lahko izgubi svojo glavno status "zarotniški".Skoraj vsak od nas kdaj razmišljal o tem ... Víte, kdo ovládá svět? Není to ani americký prezident ani nějaký jiný politik, kterého denně vídáte na obrazovkách. Skutečnost je mnohem barvitější, alespoň podle magazínu C racked, který za hlavního hybatele světa označil jedenáctku soudců v NSA, mexického miliardáře a majitele téměř veškerého porna na světě. Noam Chomsky, Kdo vlada svetu?, prevedla Maja Novak, Modrijan, Ljubljana, 2017, 286 strani Reševanje epidemije je enako kot uporaba papirčka z naslovom »navodila za uporabo«.

POVEZANE KNJIGE