Kaj je populizem

Kaj je populizem - Jan-Werner Müller | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jan-Werner Müller
DIMENZIJA
5,96 MB
IME DATOTEKE
Kaj je populizem.pdf
ISBN
5362252010446

OPIS

Jan-Werner Müller je profesor političnih ved na Princeton University in avtor številnih knjig. Svoje prispevke redno objavlja v London Review of Books, Guardianu in v New York Review of Books. Analitična in provokativna knjiga temelji na zgodovini in opisu primerov iz Latinske Amerike, Evrope in Združenih držav Amerike, v njej definira značilnosti populizma ter globlje vzroke za njegov vzpon in volilni uspeh politikov, kot so Donald Trump, Silvio Berlusconi, Marine Le Pen in Hugo Chávez.

Slovenska izdaja knjige prinaša tudi spremno besedo novinarja in publicista Alija Žerdina, ki analizira, zakaj populizem v Sloveniji ni vzletel v enakem obsegu kot drugod, obenem pa v tem kontekstu analizira retorične manevre Slobodana Miloševića na mitingih resnice ob koncu osemdesetih let ... Jan-Werner Müller: Kaj je populizem — Logika populizma. Trdim, da je populizem posebna moralistična predstava politike, način dojemanja političnega sveta, ki postavlja moralno neoporečno in popolnoma poenoteno — toda po mojem prepričanju povsem namišljeno — ljudstvo proti elitam, ki veljajo za skorumpirane ali kako drugače moralno ... Populizem je družbeno in politično gibanje, ki se je pojavilo v Rusiji v drugi polovici 19.

Zanimivo je, da je "demokracija", ki jo je ustanovil grški koren dêmos to pomeni tudi vas. Populizem je pojav ki se v zadnjih letih pogosto pojavlja, ko govorimo o politiki tako v vsakdanjem življenju kakor v strokovnih publikacijah. Pogosto pa se ga zamenjuje z drugimi ideologijami, demagogijo ali preprostim retoričnim stilom.

POVEZANE KNJIGE