Pedro Páramo

Pedro Páramo - Juan Rulfo | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Juan Rulfo
DIMENZIJA
12,92 MB
IME DATOTEKE
Pedro Páramo.pdf
ISBN
6976955204160

OPIS

Pedro Páramo je težka in komplicirana knjiga in se je ne da zreducirati zgolj na shemo glavnih dogodkov. Je zapis o svetu, v katerega sose naselile razmere za revolucijo, hkrati pa je v romanu vzpostavljen tudi gost preplet človeških usod, kjer najpomembnejšo vlogo igrajočustva. Poskušam še z druge strani in uporabljam metaforo – branje Pedra Párama je nekakšen vzpon na najvišje možne vrhove. Himalajska odprava. Z besedami Juana Octavia Prenza: pri Rulfu vedno znova zadenemo ob zahtevo po novem in novem prilagajanju bralca tekstu, to prilagajanje pa se dogaja na vsaki novi strani, vsaka nova stran namreč preizkuša našo voljo in bralsko inteligenco, zakar pa smo v končni posledici nagrajeni z razumevanjem, vendar ne tistim linearnim razumevanjem književnega dela, ampak s celostnim, bistvenim, notranjim razumevanjem. - Uroš Zupan, iz spremne besede»Pedro Páramo je zame najlepši roman, napisan v španščini.« - Gabriel García MárquezČe bi v 20. stoletju v Mehiki želeli imenovati pisatelja, ki ima svetniški status, bi bil to zagotovo Juan Nepomuceno Carlos Pérez RulfoVizcaíno (1917– 1986), ki je že od krstnega kamna dalje s seboj nosil vonj po kmetski mehiški svetosti. Pravzaprav je njegova literarna svetost dandanes razširjena po vsej Latinski Ameriki ter po mnogih univerzitetnih študijskih kabinetih po vsem svetu. V njegovo ime sezlivajo vsi glasovi literarnega odobravanja v Mehiki. Različne skupine, združenja, male mafije, veliki literarni sovražniki ob njegovi osebnosti in ob njegovem pisanju sklenejo neko posebno vrsto premirja; četudi je leta 1955 roman Pedro Páramo objavila prestižna zbirka Fondo de Cultura Económica, je bila knjiga najprej deležna precej nenaklonjenih kritik. Rulfo je nadaljeval življenje javnega uslužbenca, s službo na terenu, ki je bila povezana predvsem z razvojem porečja reke Papaloapan, ko pa se je vrnil v glavno mesto, je ugotovil, da so roman z navdušenjem pozdravljali nekateri pomembni glasovi – med drugim Carlos Fuentes in Octavio Paz – in da sozačeli izhajati prvi prevodi. Vihar slave je tedaj dvignil Juana Rulfa s tal zemlje preprostih smrtnikov in ga nanjo ni več spustil. Po izidu Pedra Párama ni objavil ničesar več. - Carlos Pascual, iz spremne besede

Mi madre me lo dijo. Y yo le prometí que vendría a verlo en cuanto ella muriera.

Gerardo Trujillo. Es el abogado de Pedro Páramo ... Pedro Páramo es un rico terrateniente propietario de Media Luna y casi todo Comala.

POVEZANE KNJIGE