Slava vojvodine Kranjske

Slava vojvodine Kranjske - Janez Vajkard Valvasor | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Janez Vajkard Valvasor
DIMENZIJA
12,45 MB
IME DATOTEKE
Slava vojvodine Kranjske.pdf
ISBN
4496792839046

OPIS

Prenovljena izdaja najbolj obsežnega dela o naših krajih. Sodobno oblikovana in pregledana. Izbor iz bogate vsebine, ki navdušuje že stoletja. Z več kot 50 izvirnimi bakrorezi, od tega 10 velikega formata.Po zaslugi barona Janeza Vajkarda Valvasorja je pred več kot 300 leti izšlo doslej nepreseženo znanstveno delo o naših krajih, SLAVA VOJVODINE KRANJSKE. Gre za izjemen knjižni spomenik in veličastno mojstrovino, ki bralca popelje po slovenskih deželah 17. stoletja. Slava vojvodine Kranjske s svojo bogato vsebino in iskrivo-šegavim načinom pripovedi navdušuje tudi nove generacije ter še vedno sodi med aktualne knjige, ki sodijio v vsak slovenski dom.V njej poiščite: premišljen izbor iz najpomembnejšega in najbolj obsežnega dela o naših krajih;slikovite in natančne opise vasi, krajev in mest, številne naravne in kulturne znamenitosti;opise prebivalcev in njihove navade, šege, vraže in zanimivosti; zgodovinska dejstva in dogodke, ki so zaznamovali skupno narodovo preteklost;mnoge zgodbe, anekdote, pripovedi in legende. Slavo vojvodine Kranjske je v tej izdaji prevedel dr. Mirko Rupel, spremno besedo je prispeval dr. Branko Reisp, besedila pa izbral Bogomil Gerlanc.ZAKAJ JE SLAVA VOJVODINE KRANJSKE ŠE DANES IZJEMNEGA POMENA?-ker gre za najobsežnejše in najbolj temeljito delo o naših krajih in naših prednikih;-ker tudi v svetovnem merilu sodi med najboljša znanstvena dela iz tega obdobja;ker krepi zavest o povezanosti slovenskega naroda;-ker gre za zanesljiv vir podatkov o naravi, ljudeh, običajih, družbeni ureditvi in kulturi;-ker gre za temeljno delo za vse, ki jih zanima zgodovina, geografija in etnologija;-ker predstavlja bogato zakladnico znanja, podatkov in zanimivosti za vsako slovensko družino!

Meščanska izdaja, 4 knjige prevoda + knjiga študij. Obseg Vojvodine Kranjske leta 1794 Sempt-Ebersberški so bili bavarski sorodniki cesarja Arnulfa Koroškega , Weimar-Orlamündski pa so bili njihovi sorodniki iz Turingije . Oglejska uprava dežele se je sprva hitro končala, saj je Kranjsko za nekaj časa pridobil Henrik Eppensteinski , dokler je leta 1093 cesar ni ponovno podeli Ogleju. Slava vojvodine Kranjske - zadnja stran.jpg 9,105 × 8,427; 19.97 MB Slava vojvodine Kranjske.JPG 1,200 × 1,600; 137 KB Valvasor - Die Ehre des Hertzogthums Crain - 01.jpg 782 × 1,295; 222 KB Časopisje in članki - naslov Acta carsologica (1) Acta silvae et ligni (1) Ars et humanitas (1) Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani (1) Slava vojvodine Kranjske JE okrašena s petsto osemindvajsetimi (528) bakrorezi TER štiriindvajsetimi (24) prilogami, krasotnimi podobami v Zemljevidi, Ki tako Jih poleg Valvasorja prispevala ŠE nekatera slavna imena Tistega casa: Janez Koch, Peter v Ivan Werex, Boener v Matija Greischer.Bakrorezci tako Bili: Andrej Trost, Peter Mungersdorf, Pavao Vitezović - Ritter v Atzelt, nekatere ... Slava vojvodine Kranjske zajema 15 knjig, vezanih v štiri dele, ki skupaj obsegajo 3552 strani velikega formata, poleg tega pa še 24 prilog in 528 bakrorezov.

S svojimi 3532 stranmi, 24 prilogami in 528 bakrorezi še vedno velja za eno največjih in še danes najpomembnejših del o Kranjski, ki je v Valvasorjevem času obsegala ... Več: Slava Vojvodine Kranjske original 1689 iz gradu Krevetz pri Domžalah. Vsi 4 zvezki, vse litografije.

POVEZANE KNJIGE