Simboli v Plečnikovi arhitekturi

Simboli v Plečnikovi arhitekturi - Andrej Hrausky | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Andrej Hrausky
DIMENZIJA
6,29 MB
IME DATOTEKE
Simboli v Plečnikovi arhitekturi.pdf
ISBN
8443463516451

OPIS

Arhitekt, arhitekturni kritik in dober poznavalec Plečnikovega dela Andrej Hrausky, nam s svojo novo knjigo Simboli v Plečnikovi arhitekturi odpira nov, doslej bolj kot ne spregledan pogled na delo najpomembnejšega slovenskega arhitekta.Gre za svet simbolov, ki jih je mojster zavestno uporabljal pri svojem graditeljskem snovanju, še posebej v svojem ljubljanskem, »klasičnem« obdobju, to je v času svojega bivanja in ustvarjanja v Ljubljani, od leta 1921 pa do svoje smrti 1957.Avtor v knjigi sistematično in v času razvršča, opiše in razlaga posamezne arhitekturne spomenike in njihove simbolne elemente. Ti nam sporočajo predvsem mojstrovo zavedanje o svoji končnosti in minljivosti, ki bi jo rad presegel ravno preko arhitekture.Knjiga nam s fotografijami vseh v besedilu omenjenih del ponuja vpogled v svet simbolov, ki nas spremljajo v vsakdanjem življenju, a jih po navadi, vsaj zavestno, ne opazimo.Ob izidu te knjige je pomembno tudi dejstvo, da je knjiga Simboli v Plečnikovi arhitekturi, prvo delo, ki se po skoraj desetih letih premora znova loteva bogate mojstrove arhitekturne zapuščine.

Plečnik pa ne velja le za najpomembnejšega slovenskega arhitekta, temveč arhitekta svetovnega formata. S tem namenom je napisal knjigo Simboli v Plečnikovi arhitekturi, v kateri obravnava tisto, kar se mu zdi pri Plečnikovem delu bistveno - da gledalca potegne v igro simbolov, ki mu jih nastavlja.Pri tem ga izziva, naj sam najde njihove pomene. Kot pojasnjuje, nova knjiga ni dokončen obračun s Plečnikovo simboliko, je pa prvi korak. Simboli v Plečnikovi arhitekturi Ljubljana 1921-1957 Andrej Hrausky 29,00 € Niti uporabni niti estetski objekt Strukturna logika arhitekture Petra Čeferin 19,00 € Po poteh skozi čas Vodnik po arheoloških parkih Slovenije Andreja Breznik 24,94 € Poznavalec dela arhitekta Jožeta Plečnika Andrej Hrausky je avtor nove knjige z naslovom Simboli v Plečnikovi arhitekturi.

Stroka, ki slavi njegovo avantgardnost... Simboli v Plečnikovi arhitekturi - Andrej Hrausky - Mestna knjižnica Ljubljana Ob izdaji knjige Simboli v Plečnikovi arhitekturi: Ljubljana 1921-1957 je na predstavitvi njen avtor Andrej Hrausky poudaril pomen čimprejšnjega vpisa njegovega dela v Ljubljani na Unescov seznam svetovne dediščine.

POVEZANE KNJIGE