Ko se zgodi ples

Ko se zgodi ples - Živa Kraigher | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Živa Kraigher
DIMENZIJA
7,18 MB
IME DATOTEKE
Ko se zgodi ples.pdf
ISBN
6761905928506

OPIS

Knjiga Ko se zgodi ples / Zapisi, dokumenti, spomini orisujenjeno osebno plesno pot od učenke do plesalke, koreografinje in predvsem plesne pedagoginje, ki si je zadala za osnovno poslanstvo dati mlademu človeku trdno plesnotehnično znanje, da bilahko obvladoval telo in iz njega izvabljal lastni plesni izraz. To poslanstvo je prevzela od svoje velike učiteljice Mete Vidmar, "z vsem žarom predane epruvetno izčiščeni in nadvse zvesti različici modernega umetniškega plesa, izhajajoči iz smeri in šole Mary Wigman", kot je o njej napisala Marija Vogelnik.Knjiga govori o razvoju sodobnega umetniškega plesa na Slovenskem v obdobju 1935 - 1989 in še kasneje, kolikor ga je Živa Kraigher osebno spremljala. Avtorica je v njej opisala svoje šolanje v plesnih šolah Mete Vidmar v Ljubljani (1935 - 1955), Karin Waehner v Parizu (1958/59 in 1961) ter Mary Wigman v Berlinu (1961 in 1968), pedagoška načela in metode, na podlagi katerih je šestindvajset let vodila oddelek za izrazni ples (sprva v okviru Pionirske knjižnice, nato pa Zavoda za glasbeno in baletno izobraževanje v Ljubljani), kjer je plesno znanje pridobivalo nekaj tisoč učenk in učencev, ter svoja prizadevanja za širjenje sodobnega plesa v naš prostor. Predstavila je svoje številne koreografije v obdobju od leta 1957 do leta 1989 in dodala odmeve nanje v tisku in javnosti. Omenila je tudi nekatere stvaritve svojih izrazitejših učenk in širok razmah umetniškega plesa, ki se je pod okriljem Zveze kulturnih organizacij Slovenije, kasneje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ljubiteljsko in polprofesionalno razvijal od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Med opombami so še komentarji nekaterih plesnih dogodkov, ki jim je avtorica v obdobju, ko je pisala knjigo, sledila po televiziji. Besedilo spremlja obsežno dokumentarno gradivo slovenskih fotografov iz njenega arhiva, kateremu je dodano še različno slikovno gradivo, izbrano tudi iz drugih virov.

Potem je potrebno preveriti PRETOK in UTRIP. Svetujemo, da če se zgodi solo ples, naj bo to kvečjemu SOLO FOR REAL. Kaj je razlog, se sprašujete? Ima Downov sindrom.

Ko se znajdemo v varnem prostoru, kjer lahko opustimo skrbi o tem, kako smo videti, kaj je prav in narobe ter kako naj bi se odzvali na določeno glasbo, in dovolimo telesu, da se izraža, kakor samo želi, se zgodi čudež. Ko se zgodi ples Knjiga Žive Kraigher (1920-2011) Ko se zgodi ples - Zapisi, dokumenti, spomini je dokument o avtoričini osebni plesni poti od učenke do plesalke, koreografinje in predvsem plesne pedagoginje, ki si je zadala za osnovno poslanstvo dati mlademu človeku trdno plesnotehnično znanje, da bi lahko obvladoval telo in iz njega izvabil lastni plesni izraz. Sodobni ples bi bil danes drugačen, kot je, če v prejšnjem stoletju ne bi vanj neizbrisnega pečata vtisnil Merce Cunningham, ki je v ustvarjanje plesa in odnos do njega vnesel drastične spremembe. V nedeljo bo v Ljubljani gostoval njegov plesni ansambel in slovenskemu občinstvu predstavil tri najbolj znane plesne kreacije. Naslovnica knjige Ko se zgodi ples.

POVEZANE KNJIGE