Grad in čas

Grad in čas - Vinko Bandelj | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Vinko Bandelj
DIMENZIJA
10,17 MB
IME DATOTEKE
Grad in čas.pdf
ISBN
1733935235355

OPIS

Nekoč je stal grad. Na griču, ki se je dvigal med drugimi griči, poraščenimi z gozdovi, nekaterimi višjimi, drugimi nižjimi, na skalnatem pomolu, ki je kronal grič, je stal grad. S trdnimi zidovi je molel nad skalami iznad bukovega in smrekovega gozda. Oklepala sta ga vsak s svoje strani. Smrekov z osojne, kjer pobočje strmo pada v grapo. Na dnu si hudournik kleše oglato pot. Bukov s prisojne, kjer grič obotavljajoče prehaja v poraščeni valoviti svet, ki se razteza neskončno kam. Nekoč je stal grad, v gradu je bil stolp, v stolpu je bila kamrica, v kamrici pa zaklad. A ni zaklad junak te povesti, marveč grad. Nekoč je stal grad.

V 16. stoletju je bil grad večkrat požgan in porušen, predvsem leta 1515 ob največjem slovenskem kmečkem uporu. Grad Špatrjan (nemško Schloss Paternion) je nekdanji sedež gospostva Špatrjan nad trškim naseljem Špatrjan v spodnji Dravski dolini na avstrijskem Koroškem.Sedanji grad je plemiška družina Dietrichstein prezidala iz prejšnjega stolpastega gradu iz 12.

Zelo sem vesel tega vasega telefonskega odzivnika...takoj na zacetku ze cloveka vseka po denarnic... Prostor Do 5 ur Nad 5 ur; Pristava: 80,00 € 150,00 € Notranje dvorišče: 100,00 € 200,00 € Novi grad - poslovni prostori v pritličju: 100,00 € 200,00 € Grad Kostel leži v dolini reke Kolpe in je bil prvič omenjen leta 1336. Leta 1418 je prišel v last celjskih grofov, ki so ga razširili in dogradili v mogočno utrdbo.

POVEZANE KNJIGE