Družina Daneu, starinarji

Družina Daneu, starinarji - Alessandra Lavagnino | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

Alessandra Lavagnino
Družina Daneu, starinarji.pdf

»Sprva so bili tujci, ki so Palermčane očarali s svojo drugačnostjo. Po desetletjih sobivanja pa so se vpisali v njihov kolektivni spomin predvsem zaradi svoje zbirateljske strasti, zadržanosti in blagosti.«- Marta VerginellaPripoved o družini Daneu se prične ob koncu 19. stoletja na Opčinah pri Trstu, v mejah habsburške monarhije, nadaljuje pa v Palermu, delno tudi na Lozicah v Vipavski dolini, na Dunaju, v Lindauu, Berlinu, Zürichu, Taormini in na Sardiniji. Njen glavni protagonist je Vincenc, sin gostilničarjev z Opčin, ki se je leta 1885 preselil na Sicilijo, kjer je postal iznajdljiv in uspešen preprodajalec starin. S prihranki je kupil pohištvo propadle palermske plemiške družine in najel prodajne prostore nedaleč stran od mestne katedrale. Njegov izbor starin je pritegnil pozornost lokalnih zbiralcev in imovitih kupcev, predvsem nemških baronov in angleških lordov. V Daneuovo starinarno je začela zahajati kozmopolitska druščina, ki je ob fin de siéclu živela v Palermu ali pa letovala na Siciliji.

stoletja na Opčinah, v mejah Habsburške monarhije, nadaljuje pa v Palermu, delno tudi na Lozicah v Vipavski dolini, na Dunaju, v Lindauu, Berlinu, Taormini in na ... Alessandra Lavagnino: Družina Daneu, starinarji: Knjiga, ki jo je po pričevanjih, zapiskih in pismih članov rodbine Daneu napisala Alessandra Lavagnino in je v prvi izdaji leta 1981 izšla s predgovorom italijanskega pisatelja Leonarda Scasie, ki je bil redna stranka starinarne Daneu, nas seznanja z... Koronavirus vzel novinarja Maria P. (30), mesec dni se je boril »Šokirani smo in zelo žalosti, ker je tako hitro odšel naš prijatelj, kolega, človeka, naš Mario.

Že od sredine avgusta, ko nam je sporočil, da je zaradi koronavirusa v mostarski bolnišnici, smo čakali na izboljšanje. Družina Daneu in Lozice Društvo Zdravljica z Lozic in Lavričeva knjižnica Ajdovščina prirejata v soboto, 17. septembra ob 19.