Anatomija gibanja

Anatomija gibanja - Blandine Calais-Germain | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Blandine Calais-Germain
DIMENZIJA
3,41 MB
IME DATOTEKE
Anatomija gibanja.pdf
ISBN
4441737833484

OPIS

Anatomi so dolga stoletja skrbeli le za čim natančnejši opis telesnih struktur. Neizogibno je bilo, da so tudi za lokomotorni sistem uporabljali isti način opisovanja kot za notranje organe: funkcija struktur ni bila poznana ali pa je bila opisana neodvisno od dejanske anatomije. Postopoma so anatomi na začetku XX. stoletja vendarle začeli opisovati tudi delovanje mišic in sklepov. Te funkcionalne študije pa so več desetletij ostale na začetnem nivoju. Nedavno so raziskovalci začeli proučevati tudi biomehanske značilnosti (kot so elastičnost, sile itd.) lokomotornega sistem. Vendar so bile laboratorijske študije omejene na izolirane komponente lokomotornega sistema in niso obravnavale mišic in sklepov v dejanski uporabi. Funkcionalni vidi je bil največkrat obravnavan v smislu "učinkovitosti", kako narediti telo za ubogljiv instrument različnih fizikalnih disciplin. Mnogi, ki so se ukvarjali z različnimi telesnimi tehnikami (ples, mimika, gledališče, joga, sproščanje itd.), so se zatekli k fizioterapiji po informacije o analitičnih podatkih, ki bi jim olajšali izvajanje tehnik. Ta pot je Blandine Calais-Germain pripeljala od proučevanja plesnih tehnik vse do študija fizioterapije. Avtorica je kmalu spoznala, da bi plesalcem poznavanje notranjega telesa lahko zelo koristilo.

Franc Pediček in športna kultura Slovencev, ki bo potekal od 9.15 ure v veliki predavalnici. Študentski referat Anatomija in biomehanika kolčnega sklepa.

Vsebina Zgornji ud: skelet, nauk o sklepih, funkcionalna anatomija sklepov, nauk o mišičju, skeletna mišica, funkcionalna anatomija mišičja, hrbtenjačni živec, brahialni pletež in periferni živci, povrhno in globoko ... Vsebina dvodnevne delavnice »Uporabna funkcijska anatomija gibalnega sistema« Kostno tkivo (naloge kosti, osnove oblike kosti, sestavni deli dolge kosti, razvoj kosti, zakostenevanje in rast kostnega tkiva). Spoznavanje kosti našega okostja.

POVEZANE KNJIGE