Izza parlamenta

Izza parlamenta - Jure Gašparič | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jure Gašparič
DIMENZIJA
11,20 MB
IME DATOTEKE
Izza parlamenta.pdf
ISBN
3480868518347

OPIS

Parlament – ali teater? So tudi poslanci krvavi pod kožo? Mogoče še bolj kot »navadni smrtniki«?Namen te knjige ni vseobsežna predstavitev poslancev in njihovih strank, ampak ilustracija ravnanj in načina dela v jugoslovanskem parlamentu, pri čemer je posebej poudarjeno tisto, kar je politike razdvajalo. Ni toliko važno, kdo je nekaj storil in kaj je storil, važno je, kako je bilo storjeno, v kakšnem okolju, na kakšnem ozadju …Knjiga pelje bralca skozi različne plasti jugoslovanskega parlamenta. Najprej skozi stavbo, nato skozi ustavni in politični okvir, vse do razpravne dvorane, kjer so se poslanci pogosto zmerjali, povzročali škandale in delali kravale. Nekoč so v dvorano celo zvlekli golega pretepenega človeka. V razpravni dvorani so dvakrat odjeknili streli, še večkrat so krogle frčale zunaj nje. Političnega nasilja je bilo veliko. Po krvavem delu se knjiga loti enega osrednjih problemov države – korupcije in kupovanja glasov, nato pa predstavi delo in vsakdan tistih, ki so stali v ozadju celotnega parlamentarnega pogona – uradnikov, stenografov, čistilk, skupščinskih policistov … Pomemben del knjige je posvečen poslancem; od tega, kdo so bili poslanci, od kod so prihajali, koliko so zaslužili in čemu so imeli imuniteto, do njihove »družabne kronike«, sproščanja ob cigareti in kozarčku. Na koncu popelje besedilo bralca v podzemlje, v načrtovano parlamentarno zaklonišče, v čas, ko je v Evropi že divjala vojna.

19) v obliki psevdoparlamentarne ureditve, ki jo je udejanjil z oktroirano ustavo leta 1931. Po njej so poslanci in senatorji za nekaj let dobili prostore v nekdanjem gledališču ... Zakaj izbrati nas NAROČNIKOM ZAGOTAVLJAMO kvalitetne in sodobne izobraževalne programe in svetovanja, katerih so znanja TAKOJ prenosljiva v prakso! To bomo dosegli tako: da bomo nudili predavatelje, kateri so svoje teoretično znanje preizkusili že v praksi PRIDOBLJENA ZNANJA SO TAKOJ PRENOSLJIVA V PRAKSO!; da se bomo popolnoma približali zahtevam in potrebam odjemalcev VSEBINE SEMINARJEV ... Če se poskušamo vživeti v tezo knjige Izza parlamenta Jureta­ Gašpariča (založba Modrijan),­ če skušamo poiskati njeno ­rdečo nit, imamo težavo.

Pisec koketira z bralčevo pozornostjo v literarno obdelanih prizorih, ki se izkažejo za logistično podporo sicer tradicionalno suhoparnemu zgodovinopisju. Izza kulis Evropskega parlamenta: Jadranske igre brez meja, ki ne zanimajo nikogar, zakaj sta se sporekla Juncker in Tajani. Piše: L.

POVEZANE KNJIGE