Kamniška knjiga

Kamniška knjiga Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
5,87 MB
IME DATOTEKE
Kamniška knjiga.pdf
ISBN
7656990046145

OPIS

Kamniška knjiga nadaljuje knjižno zbirko, v kateri založba Slovenska matica sistematično predstavlja odsev slovenskih mest v leposlovju, pričevanjih in likovni umetnosti. Z ljudsko in umetno pesmijo, črticami in proznimi odlomki, spominskimi zapisi in izseki iz dnevnikov in korespondence bo Kamniška knjiga na prek tristo straneh predstavila preteklost in sedanjost enega najstarejših slovenskih mest in njegovega zaledja, vse od hitrega razvoja v srednjem veku, prek burnih protestantskih časov, do zatona v 17. stoletju, pa ponovnega razcveta v dobi razsvetljenstva, v predindustrijski in še bolj industrijski dobi vse do današnjih dni. Besedila avtorjev, kot so Valvasor, Japelj, Trdina, Jenko, Kersnik in Jurčič ter številnih pesnikov in pisateljev 20. in 21. Stoletja (Milčinski, Pregelj, Bartol, Kozak, Balantič, Zorman …) prikazujejo življenje različnih družbenih plasti v mestu in okolici, razširjeno z izborom bogate planinske literature. V likovni govorici jih spremlja trideset reprodukcij Valvasorja, znamenitih krajinarjev 19. stoletja (Goldenstein, Karinger, Langus …) ter kamniških oz. s Kamnikom povezanih slikarjev, kot so člani družine Koželj, Vavpotič, Gaspari, Cuderman, Maleš vse do Lipovca, Sterleta, Perka in najmlajših.

Franceta Steleta, umetnostnega zgodovinarja, profesorja, konservatorja in avtorja številnih znanstevnih del. Po njem se imenuje tudi Umetnostnozgodovinski ... KAMNIŠKA KNJIGA, PESMI, ZGODBE IN PRIČEVANJA, Vlado Motnikar 360 strani, trda vezava, ovitki z zavihki, 17 x 24 cm, Avtobusna postaja Kamniška Bistrica, pri domu.

Slovenskih pilotov, ki so si takoj po vojni skrajšali pot v ... Seznam podjetij in oseb - Kamniška graba, KAMNICA. Poiščite podjetja in osebe po seznamu krajev in ulic. Izšla je tretja, dopolnjena in popravljena izdaja vodnika Repov kot, Kamniška Bela.

POVEZANE KNJIGE