Balkan - teror kulture

Balkan - teror kulture - Ivan Čolović | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ivan Čolović
DIMENZIJA
3,59 MB
IME DATOTEKE
Balkan - teror kulture.pdf
ISBN
7425283062508

OPIS

Ko so v nekdanji Jugoslaviji potekale vojne za njena ozemlja, so novi oziroma obnovljeni politični miti, obredi in kulti etnično opredeljenih nacij morali upravičiti in legitimirati ozemeljske pravice, se pravi pravico etno nacije do vladavine v prostoru, ki ga ima za svojega. Naš narod ima pravico »biti na svojem«, so ponavljali ideologi, politiki in vojaki, ki so razkosali telo nekdanje skupne države in si prilastili njene dele. To je najočitneje v pripovedih, ki obujajo in oživljajo primordialne, »izvorne« odnose med nacijo in ozemljem oziroma reciklirajo topose, podobe in metafore iz bogate dediščine evropskih avtohtonističnih mitov, se pravi mitov o ljudeh nastalih iz zemlje. (odlomek iz knjige)Ivan Čolović, etnolog in politični antropolog, je za svoje delo prejel več priznanj, med njimi Herderjevo nagrado (2000), orden viteza Legije časti (2001), nagrado »Konstantin Obradović« (2006) in medaljo »Konstantin Jiriček« 2012. Leta 2010 ga je Varšavska univerza promovirala za častnega doktorja.

Stereotipu o Balkanu kot območju s premalo kulture ugovar- ja s provokativno tezo o preveliki dozikulture, ki je vodila v vojno v 90. letih v Jugoslaviji.Knjiga je v sloven- skem prevodu izšla v zbirkiKultura sožitja,ki joizdaja ... Balkan - teror kulture.

«Vi­deo sam je na de­lu to­kom go­di­na kri­ze i ra­to­va u biv­šoj Ju­go­sla­vi­ji, a za­tim sam vi­deo i to da je ona iz te kri­ze i ra­to­va iz­i­šla ma­nje ... Ko so v nekdanji Jugoslaviji potekale vojne za njena ozemlja, so novi oziroma obnovljeni politični miti, obredi in kulti etnično opredeljenih nacij morali upravičiti in legitimirati ozemeljske ... COVID-19: Updates on library services and operations. UofT Libraries is getting a new library services platform in January 2021.

POVEZANE KNJIGE