Literarni atlas Ljubljane

Literarni atlas Ljubljane - Marjan Dolgan, Jerneja Fridl, Manca Volk | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marjan Dolgan, Jerneja Fridl, Manca Volk
DIMENZIJA
3,84 MB
IME DATOTEKE
Literarni atlas Ljubljane.pdf
ISBN
6791595377376

OPIS

to je prvi atlas takšne vrste v Sloveniji. V njem so najprej v člankih opisana obdobja, ki so jih izbrani slovenski književniki od protestantizma do sodobnosti preživeli v Ljubljani. Pokaže se paleta nasprotujočih si literarnih in nazorskih usmeritev ter burno družbeno dogajanje v slovenski prestolnici. Številčne oznake krajev, ki so omenjeni v člankih (avtor besedila je Marjan Dolgan), pa bralcu omogočajo, da na priloženih zemljevidih Ljubljane (avtorici Jerneja Fridl in Manca Volk) najde kraje, kjer so književniki prebivali, se šolali, delali, umirali in kjer so jih pokopali. Ne manjkajo niti lokali, v katerih so se zabavali, niti zapori, v katere so jih tlačili oblastniki. Navedeni so tudi mnogi kraji ljubezenskih romanc in polomov, javnih škandalov, družabnih spektaklov; omenjena so skrivnostna izginotja. Ljubljana kot prizorišče fars, dram, tragedij, kriminalk in grozljivk, ki so jih doživljali slovenski književniki. Obsežna knjiga je informativna, poučna, zabavna in srhljiva. Vsebuje veliko podatkov, ki doslej še niso bili nikjer objavljeni. Bralcem omogoča vpogled v tiste plasti slovenske književnosti, ki jih šole iz različnih razlogov zanemarjajo ali zamolčujejo.

Založba ZRC, Nov 15, 2014 - Authors, Slovenian - 296 pages. 0 Reviews.

Vodja projekta je Marko Juvan s sodelavci s področja literarnih ved (M. Z zanimanjem sem kupila Literarni atlas Ljubljane, saj so knjigo ob nedavnem izidu spremljale ocene, da gre za remek delo in knjigo leta.In res, knjiga zelo odmeva in se tudi dobro prodaja, saj se pripoved ne zgošča le na ljubljanske lokacije, kjer so živeli in se mestnih prostorov tako ali drugače dotaknili slovenski literati, temveč se geografija njihovih postojank dotakne tudi manj ... Literarni atlas Ljubljane Besedilo: Miha Naglič Kategorija: GG Plus / ponedeljek, 9. februar 2015 / 10:37 »Po poročilu Strniševega prijatelja Janeza Staneka, ki je bil med sodelavci politično problematičnih literarnih revij in enako problematičnega Odra 57, je bil Božič celo 'ne-oseba', saj nekaj časa ni imel niti osebne izkaznice. Debatna kavarna: Literarni atlas Ljubljane in prostor slovenske literature .

POVEZANE KNJIGE