Živalska farma

Živalska farma - George Orwell | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
George Orwell
DIMENZIJA
11,5 MB
IME DATOTEKE
Živalska farma.pdf
ISBN
2196478280014

OPIS

George Orwell (1903– 1950) je pisec, ki ga večina ljudi verjetno najprej poveže z romanom 1984 in s satirično alegorijo Živalska farma. Orwell si je vse življenje prizadeval za izboljšanje položaja zatiranih in prezrtih, o tem je brez zadržkov govoril v svojih žurnalističnih in literarnih besedilih.Glasno in pogumno je zagovarjal socialistična načela in obenem nasprotoval tako komunizmu kot izkoriščevalski kapitalistični miselnosti. Socialni angažma in značilni slog mu opravičeno podeljujeta status enega najpomembnejših družbenih vizionarjev in pripovednikov 20. stoletja.V politični satiri Živalska farma je Orwell človeške lastnosti uspešno posodil živalim in na odličen način prikazal, kaj se zgodi, ko človek/prašič dobi oblast v svoje roke. Nekateri pravijo, da je pisatelj v romanu alegorično prikazal kvarjenje in propad socialističnih idej v času vladavine stalinizma v Rusiji, čeprav je avtor zanikal, da naj bi se roman nanašal na stalinizem.Revolucija na kmetiji se začne pod vodstvom prašičev, ki so najinteligentnejši med živalmi. Živali pod njihovim vodstvom izženejo svojega lastnika – človeka, saj imajo dovolj njegovega izkoriščanja. Graščinska farma se preimenuje v Živalsko farmo in začne delovati po principu animalizma oziroma bratstva med vsemi živalmi …Ilustracije za to izdajo je prispeval priznani in nagrajeni slovenski ilustrator Peter Škerl.

Na koncu zaključi, da so jim ljudje glavni sovražniki. Živalska farma po slovensko Pa smo tam. Že lep čas.

Naslov izvirnika: Animal farm, izdano leta 1945. Opis: V politični satiri Živalska farma je Orwell človeške lastnosti uspešno posodil živalim in na odličen način prikazal, kaj se zgodi, ko človek/prašič dobi oblast v svoje roke. Roman Živalska farma, ki ga je George Orwell po nekaj neuspelih poizkusih izdal avgusta 1945, smo dolgo brali kot kritiko Stalinovega totalitarizma, dejansko pa model ustreza kateremukoli totalitarizmu, tudi danes aktualni plutokraciji.Vprašanja, ki se nam ponujajo, so sledeča: Je pozitivna utopija sploh še mogoča? Kaj ponuditi mladim kot alternativo, če pa se vsak sistem lahko izrodi v ... Roman Živalska farma je George Orwell napisal davnega leta 1945.

POVEZANE KNJIGE