Podivjana celina

Podivjana celina - Keith Lowe | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Keith Lowe
DIMENZIJA
8,85 MB
IME DATOTEKE
Podivjana celina.pdf
ISBN
2302095164053

OPIS

»Obdobje takoj po vojni je eno najpomembnejših v naši novejši zgodovini. Če je druga svetovna vojna uničila staro celino, potem so bila prva povojna leta protejski kaos, iz katerega se je izoblikovala nova Evropa. Prav v tem nasilnem, maščevalnem času so vzniknili mnogi naši upi, stremljenja, predsodki in zamere. Vsakdo, ki bi res rad razumel Evropo, kot jo poznamo danes, mora najprej razumeti, kaj se je tukaj dogajalo v tem ključnem formativnem obdobju,« je britanski zgodovinar Keith Lowe zapisal v svoji knjigi Podivjana celina: Evropa po drugi svetovni vojni (Savage Continent: Europe in the Aftermath of World War II, 2012). Zanjo je leta 2013 prejel Hessell-Tiltmanovo nagrado (PEN) za najboljšo zgodovinsko knjigo.Knjiga je prvi obsežnejši poljudni zgodovinski pregled (v kateremkoli jeziku) obdobja takoj po koncu druge svetovne vojne v celotni Evropi. O tem ni drugih knjig. Mnoge obravnavajo življenje v povojni Nemčiji ali pa razmere v Franciji ali na Poljskem, vendar pa nobena ne poveže dogajanja po vsej celini in prikaže, kako so se enaka vprašanja in enak kaos pojavljali skoraj povsod. Nazorno pokaže, da se druga svetovna vojna ni končala z dnem zmage v Evropi, marveč je v različnih oblikah divjala še vsaj do leta 1950. Zgodba o povojni Evropi torej ni toliko zgodba o obnovi kakor o poti v anarhijo ter o dogajanju na celini, ki je ostala brez ustanov.Na nekaj mestih Lowe omenja tudi Slovenijo in slovenske domobrance ter dogajanje v Mariboru. Piše o obstoju slovenskih skrajno desnih skupin in milic, o bežečih množicah vojakov in beguncev, ki so se po koncu vojne v trumah premikale skozi Slovenijo proti avstrijski meji, ter o prihodu domobrancev v Avstrijo, kjer so padli v roke britanskih vojakov. Ker osvetli različne elemente, ki so privedli do določenih povojnih grozodejstev, je knjiga še kako aktualna tudi za nas.Avtorjeva želja je bila s knjigo odpreti razpravo, kako so vojni in povojni dogodki vplivali na celino med najbolj bolečimi fazami njenega preporoda, in spodbuditi še druge, naj tematiko globlje preučijo – kar je prav tako aktualno za Slovenijo. Knjiga namreč kaže, kako lahko nasprotni pogledi na zgodovino obstajajo drug ob drugem; kako se pretekle grozote umeščajo v tedanji zgodovinski kontekst in kako krivda ni nujno povezana samo z eno stranjo, marveč s celo paleto udeležencev. »Ne nazadnje gre za zgodovino, zato ji ne smemo dopustiti, da zastruplja sedanjost.«Knjigo je prevedla Breda Biščak.

prevod: Breda Biščak format: 150 × 225 mm strani: 488 vezava: trda izid: 2015 (2. natis) ISBN: 978-961-241-864-9 V klubu Cankarjevega doma je bil gost avtor knjige Podivjana celina - Evropa po drugi svetovni vojni Keith Lowe.Gre za poglobljeno in natančno artikulirano študijo, ki ne prikaže le vseh zablod in skrajnosti povojnega nasilja, pač pa velja tudi za prvo knjižno delo, ki združi podobo celotne povojne Evrope. Podivjana celina Kulturna panorama.

stalna povezava. Vpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.

POVEZANE KNJIGE