Hlapec Jernej in njegova pravica

Hlapec Jernej in njegova pravica - Ivan Cankar | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ivan Cankar
DIMENZIJA
8,4 MB
IME DATOTEKE
Hlapec Jernej in njegova pravica.pdf
ISBN
1274301445529

OPIS

»Hotel sem napisati agitacijsko brošuro za volitve, pa je nastala moja najboljša novela,« je dejal Ivan Cankar o povesti, ki je nastala leta 1907. Brošura je bila namenjena pridobivanju delavskih glasov na takratnih deželnozborskih volitvah.Hlapec Jernej je 40 let delal na domačiji pri starem Sitarju . Po smrti starega gospodarja je verjel, da bo zaradi vloženega dela pripada posest njemu, dobi pa jo, seveda, gospodarjev najstarejši sin. Jernej se je razburil in zahteval, kar mu, po njegovem mnenju, pripada. Ko ga mladi Sitar nažene s posestva in tako prepusti kruti usodi, išče razumevanje in pravico tako pri odvetniku kot župniku in drugih ljudeh, a ker je ne dobi, si jo nazadnje vzame sam …

Schwentner. Avtor je knjigo napisal, ker je bil pripadnik socialnodemokratske politične stranke in je hotel na volitvah prejeti kar največ glasov. Cankarjev dom Za mlade in šole Hlapec Jernej in njegova pravica Od 15.

Ivan Cankar, slovenski pisatelj, dramatik in pesnik, rojen: 10. maj 1876, Vrhnika, Slovenija, umrl: 11.

POVEZANE KNJIGE