Doberdob

Doberdob - Prežihov Voranc | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Prežihov Voranc
DIMENZIJA
10,73 MB
IME DATOTEKE
Doberdob.pdf
ISBN
1306261404048

OPIS

Roman Doberdob (1940) je kronikalna vojna pripoved, spomin na boj za preživetje v vihri 1. svetovne vojne. Štirje deli romana sestavljajo mozaik ključnih dogodkov, ki določijo usodo vpoklicanih vojakov. V prvih dveh delih, naslovljenih »Črna vojska« in »Doberdob«, je dogajanje prežeto z avtobiografski elementi, saj Prežih preko junaka Amuna Mohorja opisuje lastno vojno izkušnjo: vstop v avstro-ogrsko vojsko, spopade na ognjeni črti avstrijsko-italijanske fronte in prebeg na italijansko stran. V drugih dveh delih roman slika prizore naraščajočega nezadovoljstva bolnih in lačnih pripadnikov 17. pehotnega polka v zalednem taborišču »Lebring«, kar privede do krvavega zatrtja upora slovenskih vojakov v »Judenburgu«. V romanu Doberdob Prežih preko posameznih človeških usod izrisuje kompleksno sliko kolektivne izkušnje vojne, v kateri ni zmagovalcev.Prežihov Voranc - Lovro Kuhar (1893– 1950) velja za najpomembnejšega prozaista slovenskega socialnega realizma. Glavnina njegovih del, tako v novelistični kot v romaneskni zvrsti, je nastala v obdobju med obema vojnama. Bil je aktivno vpleten v družbene in politične preobrate, dejavno udeležen že v prvi svetovni vojni, nato je sodeloval pri agitaciji za slovensko stran v koroškem plebiscitu in kasneje v evropskem komunističnem gibanju, zaradi česar je emigriral, večkrat pa je bil tudi zaprt. Temelj Prežihovega pripovednega sveta je posameznik kot del skupnosti, predvsem pa velja Prežih za pisatelja, ki je slovenskim bralcem odkril koroško pokrajino. Njegovi romani Požganica, Jamnica in pričujoči Doberdob prikazujejo usode ljudi v času zgodovinskih premikov in predstavljajo spoj realističnega romana ter tradicije ljudskega pripovedništva.

Okoli dogodkov njegove postavitve in dogajanja ob slovesnem odkritju je spleten dokumentarec Doberdob slovenskih fantov grob, ki si ga je mogoče ogledati na spletu. Doberdob - Roman upornika Doberdob - Roman upornika Martin Turk / Slovenija / 2015 / 74 min / slovenščina / 14+ Igrano-dokumentarni film o trnovi poti edinega slovenskega avtobiografskega romana na temo prve svetovne vojne in portret njegovega klenega avtorja, pisatelja in političnega aktivista Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca. Oj, Doberdob (narodna, harmonizacija Zorko Prelovec)Posneto V cerkvi Svete Uršule na Lanišču Oj Doberdob, slovenski grob! Pregovor dneva Neumen je tisti ptič, ki se sramuje svojega gnezda. več pregovorov: Rojstva: 1880 Ivan Grafenauer, slovenski književni zgodovinar († 1964) 1875 Milan Klemenčič, slovenski lutkar († 1957) 1861 Jožef Petkovšek, slovenski slikar († 1898) Čeprav je Doberdob kar nekaj generacijam znan po ponarodeli pesmi kot slovenskih fantov grob, v kraju doslej ni bilo spomenika, ki bi opozarjal na Slovence, ki so se na tem kosu krasa bojevali in umirali pred sto leti.

Naročite se na delo.si že za 1,49€ na mesec. Doberdob, vojna pripoved, spomin na boj za preživetje v vihri 1. svetovne vojne in mozaik ključnih dogodkov, ki določijo usodo vpoklicanih vojakov.

POVEZANE KNJIGE