Zgodovina v mojem življenju

Zgodovina v mojem življenju - Ivan T. Berend | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ivan T. Berend
DIMENZIJA
8,43 MB
IME DATOTEKE
Zgodovina v mojem življenju.pdf
ISBN
7844836571416

OPIS

Ivan T. Berend, svetovno znan in priznan madžarski ekonomski zgodovinar, sodi v generacijo, »ki je izkusila \'najboljše in najslabše vseh časov\' – tragedijo, bolečino, uspeh in srečo 20. stoletja«. Berend je bil na Madžarskem priča petim menjavam oblasti in dvema revolucijama, preživel pa je tudi zapor in koncentracijsko taborišče. Po študiju na Ekonomski univerzi Karla Marxa v Budimpešti je zasedal najpomembnejše univerzitetne vodstvene položaje v državi. Bil je predstojnik oddelka za ekonomsko zgodovino, dekan Šole za splošno ekonomijo, ki je bila del univerze, rektor univerze ter predsednik Madžarske akademije znanosti. V vsem tem času je predaval na svoji univerzi v Budimpešti in gostoval na številnih znanih svetovnih univerzah. Pisal je knjige s področja zgodovine in ekonomske zgodovine, ki so izhajale večinoma na Zahodu. V devetdesetih letih se je preselil v Združene države Amerike in začel predavati na kalifornijski univerzi UCLA.Njegova avtobiografija Zgodovina v mojem življenju je med drugim tudi zelo subtilno pričevanje o stiskah intelektualcev, ki jim diktatorski sistemi, v katerih živijo, puščajo le tri možnosti: ali ostanejo v osami in se posvetijo znanstvenemu delu ter se odrečejo političnemu delovanju; so v opoziciji, kritizirajo in razkrinkavajo režim ter sprejmejo zapostavljanje in izključevanje; ali ostanejo v političnem sistemu in delujejo za reformo države, kritizirajo režim na legalen način in si prizadevajo za spremembe znotraj obstoječe ureditve. Berend se je odločil za slednjo pot in bil vse od poznih šestdesetih let glasnik reform, ki so na svojem vrhuncu zrušile madžarski komunizem.Avtobiografija obravnava tudi temeljna zgodovinska vprašanja in polemike ter ponuja primerjavo med evropskim in ameriškim visokošolskim sistemom ter avtorjeve poglede na življenje v Združenih državah Amerike.

Prej sem Ljubljano povezovala z gradom, reke sploh nisem opazila, sedaj pa je Ljubljanica zame kot morje. Poleti v stropu stanovanja odseva voda in mi daje prav poseben občutek.

V Mojem Telekomu le z nekaj kliki naročite NEO Smartbox ... V 2. sezoni Charlie Norman z ekipo rokodelcev odpotuje daleč v hribe in doline Apalačev, da bi našel in rešil dolgo izgubljene brunarice in skednje.

POVEZANE KNJIGE