Zakaj je imel Marx prav

Zakaj je imel Marx prav - Terry Eagleton | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Terry Eagleton
DIMENZIJA
12,14 MB
IME DATOTEKE
Zakaj je imel Marx prav.pdf
ISBN
7380138043337

OPIS

O Komunističnem manifestu je bilo rečeno, da je »nedvomno najpomembnejše besedilo, kar jih je bilo napisanih v 19. stoletju«. Le malo mislecev je tako odločilno vplivalo na tok sodobne zgodovine kot avtor Manifesta. Celo Marxovi najbolj neusmiljeni kritiki ne morejo zanikati, da je spremenil naše razumevanje človeške zgodovine.Marx je bil prvi, ki je identificiral družbeni pojav, imenovan kapitalizem, in pokazal, kako je nastal, po katerih zakonitostih deluje in kako bi ga bilo mogoče odpraviti. Da je kapitalistični sistem v težavah, vemo po tem, da začnejo ljudje govoriti o kapitalizmu. To pomeni, da se sistem nič več ne zdi samoumeven kot zrak, ki ga dihamo, in da nanj lahko zremo kot na precej nov zgodovinski pojav, kar tudi je. Sedanja kriza nam je omogočila znova poseči po besedi »kapitalizem«, ki smo jo predtem običajno skrivali pod kakim sramežljivim evfemizmom, kakršni so »moderna doba«, »industrializacija« ali »Zahod«. A na pohodu je nenavadno prepričanje, da danes lahko brez strahu pokopljemo Marxa in njegove ideje – na predvečer ene najbolj uničujočih kriz kapitalizma v zgodovinskem spominu. Marksizem, ki je dolgo veljal za teoretično najbogatejšo in politično neprizanesljivo kritiko tega sistema, zdaj pokroviteljsko potiskamo v daljno preteklost.Ta knjiga se je porodila iz ene same, osupljive misli: kaj če se večina najpogostejših kritik Marxovega dela moti? Natančneje, če niso v celoti zgrešene, kaj če so večinoma take?Terry Eagleton vzame v precep deset uveljavljenih kritik Marxa in poskuša eno za drugo ovreči. Hkrati poskuša jasno in razumljivo predstaviti Marxove ideje tistim, ki ne poznajo njegovega dela. Rezultat je udarna, kontroverzna knjiga, ki dokazuje, da je bil Marx morda najbolj napačno razumljen mislec v zgodovini, in ki ne bo manjkala na knjižni polici vseh, ki se zavedajo, da nas bo, če ne bomo ukrepali, kapitalizem vse pokončal.

»Če je to le nesreča, potem je marksizem najbolj ... Prav tako pa lahko pričakujemo, da bodo višje cene surovin in zagon svetovnega gospodarstva pomenili prihod inflacije in zviševanje cen življenjskih potrebščin. Zaradi tega je v prihodnje realno pričakovati, da bodo realne obrestne mere s povišano inflacijo zopet postale negativne, kar je idealno okolje za zlato in njegovo ceno. Štef je zbral svojo četico odpuščenih in razžaljenih ter glasno kritiziral Ignaca, kako nesposoben, nedemokratičen in lažniv je.

V mariborski regiji potrdili južnoafriško različico novega koronavirusa 10. Finance.si - največji slovenski spletni medij za poslovno javnost Kot je dodala, so v bolnišnici vsi vedeli za sorodstveno razmerje, saj je o tem že leta 2005 obvestila pravnico, ni pa imela konkretnega odgovora na to, zakaj je GoPharm v njihovi bolnišnici vsa leta dosegal neprimerljivo večji delež poslov kot v preostalih slovenskih bolnišnicah. Odzval se je tudi na očitke sindikata in pojasnil, zakaj je po njegovem minister Koritnik strahopetec in v katerem primeru je imel premier Janša zelo prav. O b razrešitvi s položaja načelnika Upravne enote Maribor o razlogih niste hoteli razpravljati. Italijanski premier je v spodnjem domu dobil zaupnico, večji izziv bo senat.

POVEZANE KNJIGE