Glavaš

Glavaš - Drago Hedl | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Drago Hedl
DIMENZIJA
12,30 MB
IME DATOTEKE
Glavaš.pdf
ISBN
4945354311415

OPIS

Drago Hedl, priznani hrvaški raziskovalni novinar, je dve desetletji posvetil raziskovanju fenomena ‘Branimir Glavaš’. Gre za človeka, ki ga je v vrhove hrvaške politike izstrelila vojaška kariera v času hrvaške domovinske vojne.Takrat si je z brezobzirnostjo voljnega izvrševalca najhujših grozodejstev vojaško in politično podredil celotno slavonsko regijo in samovoljno odločal o življenju in smrti zajetih vojakov in civilistov. Posredno in neposredno je odgovoren za mučenja in likvidacije velikega števila Srbov, ki so živeli na tistem področju. Po vojni je kariero nadaljeval v politiki in kljub utemeljenim očitkom o vojnih zločinih z lastno stranko, ki ga še danes podpira, prišel celo v hrvaški parlament.Šele Tuđmanova smrt in približevanje Hrvaške Evropski uniji sta omogočila razmere, v katerih je bil pripeljan pred sodišče, spoznan za krivega vojnih zločinov in obsojen na osemletno zaporno kazen. Kljub temu ima celo iz zapora velik vpliv na hrvaško politično sceno, še posebej na narodnjakarski desnici, saj ga njegovi pristaši še danes kujejo v zvezde. Iz tega neusmiljenega povzpetnika, ki je v Slavoniji vzpostavil in ohranjal režim nacionalistične strahovlade, so naredili mučenika ter bojevnika za »hrvaštvo«.Hedlova knjiga se bere kot politični triler, v katerem ni ničesar izmišljenega, saj vsa navedena dejstva držijo in vsi dogodki so resnični. Zato služi tudi kot opomnik, kaj lahko pomeni koncentracija moči v rokah enega človeka, ki ga, poleg osebnega okoriščanja, vodijo in navdihujejo nacionalistične ideje.

Ne glede na to v vojski "v skladu s svojimi pristojnostmi in znotraj linije ... Glavaš se nikako ne može složiti s intencijom ovog dokumenta da se za one koji bi htjeli postati branitelji pojednostavi procedura dokazivanja tog statusa. - Odgovorno tvrdim da između 250 i 300 tisuća ljudi, koji sada imaju status branitelja, to uopće nisu trebali dobiti. Rukometaši Poreča dobili su još jedno pojačanje za nastavak sezone - u zimskom prijelaznom roku u redove kluba stiže Filip Glavaš.

Medtem se... Glavaš je že pred dnevi poudaril, da je to najvišja stopnička v vojaški karieri in da je ponosen na zaupanje, ki mu je bilo izkazano. Kot je dodal, pa sam v ospredje postavlja cilje, h katerim bi moral peljati vojsko.

POVEZANE KNJIGE