Zbrane pesmi

Zbrane pesmi - Jure Detela | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jure Detela
DIMENZIJA
9,39 MB
IME DATOTEKE
Zbrane pesmi.pdf
ISBN
1854726127804

OPIS

Do danes je velika večina njegove poezije ostala v rokopisu. V več kot 1000 strani obsegajoči knjigi Zbrane pesmi, ki jo je uredil Miklavž Komelj, so po kronološkem vrstnem redu prvič zbrane vse njegove pesmi, verzni fragmenti in osnutki, vključene pa so tudi vse tri njegove doslej objavljene pesniške zbirke ter revialno objavljene pesmi. Knjiga je rezultat urednikovega večletnega sistematičnega, poglobljenega preučevanja pesnikove literarne zapuščine in dvajsetletnega poglobljenega preučevanja njegovega opusa. Opremljena je z opombami, v katerih so predstavljene tudi verzne variante in okoliščine nastanka pesmi. Knjiga omogoča popolnoma nov pogled v opus velikega pesnika in njegove misli; kot taka ima prelomen pomen za razumevanje poezije v slovenskem jeziku dvajsetega stoletja.Poezijo Jureta Detele (1951– 1992) so v času njegovega življenja zares cenili le nekateri redki poznavalci poezije, danes pa začenja tudi širša javnost odkrivati, da je bil to ključni pesnik svojega časa v slovenskem jeziku; tako je bila leta 2017 njegova pesem v središču Mednarodnega grafičnega bienala v Ljubljani, decembra pa je izšla prva izdaja njegove poezije v Ameriki. Detela je zelo aktualen tudi kot mislec, ki je poskušal povsem na novo opredeliti razmerje med ljudmi in drugimi bitji, kar je bistveno določilo tudi njegove pesniške postopke.

Ena sama beseda - Zbrane pesmi Trda - 26. okt 2018.

Hvala za razumevanje in lepe praznike vam želimo! Prve zbrane pesmi Karla­ ­Destovnika - Kajuha so izšle­ šele letos, v zelo primer­nem času praznovanja sedemdesete­ obletnice konca druge svetovne­ vojne in zmage nad fašizmom. Zasluge za izid ni mogoče pripisati kakšnemu ­državno podprtemu fondu ali ministrstvu za kulturo, še podjetnemu zasebnemu založniku­ ne, pač pa Knjižnici­ Velenje in njenem direktorju Vladu Vrbiču. Issuu is a digital publishing platform that makes it simple to publish magazines, catalogs, newspapers, books, and more online.

POVEZANE KNJIGE