Vile bíle

Vile bíle - Sabina Pugelj | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Sabina Pugelj
DIMENZIJA
6,52 MB
IME DATOTEKE
Vile bíle.pdf
ISBN
4148640124901

OPIS

Monografija arheoloških artefaktov, kakor jih razkrivata slovstvena folklora in ustno izročiloGradivo za 41. knjigo v knjižni zbirki slovenskih folklornih in drugih pripovedi Glasovi z naslovom Vile bíle je zbrala univ. dipl. arheologinja Sabina Pugelj, doma iz Kosez. Torej potomka starih »kosezov«, svobodnjakov v času fevdalnih gospostev, se je pogumno in z vsem spoštovanjem svoje materinščine lotila zapisovanja folklornih in spominskih pripovedi iz svoje domače pokrajine v njej lastnem narečju.Sabina Pugelj s pričujočo knjigo rešuje pred pozabo bogato nesnovno dediščino domačega kraja. Med ostalim prinaša tudi motive, ki jih v dosedanjih knjigah zbirke Glasovi še ni bilo – o začetkih življenja (spočenjanje, rojevanje). Dokaz, da prebivalci doline Reke, Brkinov, krajev okoli Jelšan in Podgrada, še niso prekinili stikov s staro duhovno zapuščino in starodavno vero, so pravljice in številne bajčne povedke. Glede na hitro propadanje kmečke kulture so izredno pomembni tudi opisi raznih kmečkih opravil, delovnih, letnih in življenjskih šeg.Prav tako je knjiga Vile bíle pomembna zaradi številnih pričevanj, ki odkrivajo usmerjenost obravnavanih krajev proti Kvarnerskemu zalivu – Reki in Opatiji na Hrvaškem, kar je slovenski etnologiji skoraj popolnoma novo spoznanje, ki se ga tudi širša slovenska zavest sploh ne zaveda. Vsako delo, pa tudi to, vsebuje osebno noto ali dušo avtorja. 41. knjigi zbirke Glasov se pozna, da jo je pripravljala arheologinja. Marsikatera pripovedka na prikrit ali odkrit način govori tudi o zelo bogati arheološki dediščini teh krajev.

See cards from the most recent sets and discover what players just like you are saying about them. View the profiles of people named Vile Bíle. Join Facebook to connect with Vile Bíle and others you may know.

Join Facebook to connect with Vile Bíle and others you may know. Facebook gives people the power to share... Bile (from latin bilis), or gall, is a dark-green-to-yellowish-brown fluid produced by the liver of most vertebrates that aids the digestion of lipids in the small intestine.In humans, bile is produced continuously by the liver (liver bile) and stored and concentrated in the gallbladder.After eating, this stored bile is discharged into the duodenum..

POVEZANE KNJIGE