Stoletni Bor

Stoletni Bor - Mihael Glavan, Miklavž Komelj | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mihael Glavan, Miklavž Komelj
DIMENZIJA
5,23 MB
IME DATOTEKE
Stoletni Bor.pdf
ISBN
3327706497188

OPIS

»Astronomi pravijo, da vsaka otroška igračka, ki pade na tla, pretrese vse vesolje – neskončno malo, a pretrese ga vendarle. Tako lahko tudi na usodo sveta vpliva sleherna beseda, izrečena bogvedi kje.«- Matej BorV Stoletnem Boru osvetljujemo in prepletamo življenjsko zgodbo Mateja Bora z njegovim umetniškim, kulturnim in drugim javnim delovanjem, medtem ko je njegovemu literarnemu opusu posvečena posebna študija. Še posebno so dragoceni spomini njegovih otrok Mateja Pavšiča, Ajde Marušič Pavšič in Manje Pavšič ter vnukinje Nane Žargi, ki jih dopolnjuje pričevanje Borove sokrajanke Justine Doljak. Knjiga se zaključuje z Borovo besedo, izborom njegovih temeljnih esejističnih premislekov o lastni in drugi slovenski besedni ustvarjalnosti.Matej Bor, rojstno ime Vladimir Pavšič (14. 4. 1913, Grgar pri Gorici - 29. 9. 1993, Radovljica), pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec, je gimnazijo obiskoval v Celju, leta 1937 pa diplomiral iz slavistike na ljubljanski univerzi. Pred drugo svetovno vojno je bil profesor v Kočevju in pisal literarno in gledališko kritiko ter esejistiko. Leta 1942 je izdal pesniško zbirko Previharimo viharje in se pridružil partizanom. Nova zbirka Pesmi je izšla leta 1944. Po vojni je delal na Ministrstvu za prosveto LRS in bil krajši čas ravnatelj ljubljanske Drame, od 1948 je deloval kot samostojni književnik, najprej v Ljubljani in na Bledu, nato v Radovljici. Bil je močno angažiran v slovenskih, jugoslovanskih in mednarodnih pisateljskih društvih. Kot vsestranski ustvarjalec je v desetletjih 1940 – 1980 bistveno zaznamoval slovensko besedno umetnost in kulturno politiko. Z vedno živim, tudi polemičnim poseganjem v družbeno dogajanje je dosegal najširše občinstvo, ne samo s svojimi knjigami, eseji in članki, ampak tudi preko gledaliških odrov in modernejših medijev: radia, televizije in filma. Lok njegovih pesmi sega od bojevite partizanske poezije preko premika v intimizem in refleksijo moderne razslojene družbe, dramatika pa od angažirane agitacijske igre (Raztrganci), iskrivih skokov v filmske scenarije (Vesna) do moderne psihološko in sociološko fundirane drame (Šola noči, Zvezde so večne). Dragoceno je tudi njegovo delo za otroke in mladino ter pronicljiva epigramatika. Za njim je ostal velik prevajalski opus poezije in predvsem Shakespearjeve dramatike v verzih. Bor sodi tudi med največkrat nagrajene in odlikovane Slovence.

Stolica D-2 99 x 45 x 45 x 42 cm. Stolica D-3 99 x 45 x 45 x 42 cm.

obletnici rojstva pesnika, pisatelja, dramatika in prevajalca Mateja Bora (1913-1993) v Jubilejni zbirki izdala knjigo Stoletni Bor. Miklavž Komelj, ki je Borovemu literarnemu opusu posvetil temeljito študijo, knjigo razume kot spodbudo, da "na novo" vzamemo v roke dela Mateja Bora. Ob 100.

POVEZANE KNJIGE